Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury vyhlásilo fotosoutěž

25. října 2018
Čtení na 2 minuty

Máte rodinné fotografie pořízené v Československu do roku 1989, nebo sami rádi fotíte a chtěli byste svou tvorbu ukázat i ostatním? Pak se můžete přihlásit do fotosoutěže Muzea romské kutury, která se inspiruje fotografem Andrejem Peštou, jehož výstavu Andrej Pešta: Mire sveti / Světy Andreje Pešty můžete v brněnském muzeu navštívit až do 10. března 2019.

Andrej Pešta byl jako fotograf činný především v období let 1950 – 1980. Hlavním tématem jeho tvorby byla vlastní rodina a nejbližší přátelé. V první soutěžní kategorii Romská rodina navazuje MRK právě na tuto skutečnost a hledá nové fotografie z rodinných alb vzniklé nejen v období, kdy fotografoval Andrej Pešta, ale i dřívějším. Mimo rodinu fotografoval Andrej Pešta také kulturní události všeho druhu. Byl aktivním fotografem a dokumentátorem. Ve druhé soutěžní kategorii Romové za objektivem fotoaparátu chce MRK světy Andreje Pešty rozšířit o nové, o ty, které zažili a nafotografovali další romští fotografové.

Soutěž probíhá od 9. 10. 2018 do 28. 2. 2019. Účastník se zapojí do soutěže zasláním přihlášky, která bude obsahovat i popis soutěžních snímků, a minimálně jedné, maximálně však deseti kusů fotografií, které svým pojetím splňují téma soutěže.

Soutěžní kategorie a témata:

Romská rodina – skupinové fotografie z rodinných alb, portréty, momentky, každodenní život romských rodin na území Československa do roku 1989

Romové za objektivem fotoaparátu – jste Rom/ Romka a fotografujete? – tematicky neomezené fotografie pořízené jedním autorem

Soutěžní fotografie přijímá muzeum v elektronické i fyzické podobě. Ve fyzické podobě to mohou být fotografie různých velikostí, originály i reprodukce. Soutěžní fotografie spolu s přihláškou je možné zaslat elektronicky přes webové stránky muzea nebo v případě tištěných fotografií doručit osobně nebo poštou společně s vyplněnou přihláškou, kterou si můžete stáhnout zde nejpozději do 28. 2. 2019 na adresu Muzea romské kultury. Na obálku s fotografiemi a přihláškou uveďte vždy velkým tiskacím písmem FOTOSOUTĚŽ MUZEA ROMSKÉ KULTURY. V každé ze dvou soutěžních kategorií odborná porota udělí jednu hlavní cenu. Držitel hlavní ceny získá finanční odměnu v hodnotě 3.000,- Kč. Pravidla soutěže a veškeré potřebné informace naleznete na webových stránkách Muzea romské kultury.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon