Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Berlíně začne romský filmový festival AKE DIKHEA? Publiku se představí 25 filmů

04. prosince 2018
Čtení na 3 minuty

V Berlíně začne 2. ročník romského filmového festivalu AKE DIKHEA?. Pořadatelé dnes zveřejnili program. Letos budou filmy o: nových pohledech na věc, naději a překonávání bariér, schopnostech prosadit se a o silných romských ženách.

Od 6. do 10. prosince 2018 bude na druhém ročníku Romského filmového festivalu v Berlíně k vidění celkem 25 hraných, dokumentárních a krátkých filmů s mottem #Euroma4ever – Na vždy EVROMA. Filmový festival s romským názvem AKE DIKHEA? – v překladu zhruba NO VIDÍŠ? – se koná pod záštitou berlínského senátora pro kulturu a Evropu Klause Lederera. Celý festival se chápe jako obhajoba otevřené Evropy, kde jsou Romové už po staletí doma – a v níž si Romové po staletích útlaku konečně nárokují sebeurčení a plnohodnotné místo ve společnosti.

Zahajovací večer 6. prosince se světovou a německou premiérou

Festival bude zahájen 6. prosince v 18.30 hodin dvěma filmy věnujícím se z různých úhlů pohledu tématu romských boxerů, které se na první pohled zdá poněkud stereotypní. Britský režisér Charles Newland představí krátký film ZÁPAS S VLASTNÍMI KOŘENY, který bude mít na festivalu světovou premiéru. Film je portrétem zápasu mladého romského boxera se svou vlastní identitou. Následovat bude německá premiéra dokumentárního filmu GHETTO BALBOA maďarského režiséra Árpáda Bogdána. Film si klade otázku, zda může být box také prostředkem ke společenskému vzestupu a úniku z prekérního života. Oba režiséři, hlásící se aktivně ke svým romským kořenům. Své filmy představí režiséři publiku osobně.

Silné osobnosti z řad romských žen

Neděle 9. prosince bude věnována silným osobnostem z řad romských žen ve filmu. Den zahájí projekce španělského filmu LA CHANA, který je portrétem stejnojmenné legendární tanečnice flamenca. Na film naváže panelová diskuze ke stejnému tématu s berlínskou zpěvačkou a filmařkou Tayo Awosusi-Onutor, místoředitelkou Evropského romského institutu pro umění a kulturu Dr. Annou Mirga-Kruszelnickou, filmařkou a mediální pedagožkou Ursulou Schmidt a švédskou učitelkou a dcerou Katariny Taikon Angelicou Ström. Moderovat bude filmová kurátorka Gaby Babić, ředitelka „Frankfurtských ženských filmových dní Remake“.

V podvečer budou promítány dva krátké filmy mezinárodních romských režisérek STRÁNKY MÉ KNIHY a PŘIJMĚTE NÁS TAKOVÍ, JACÍ JSME, které nabízejí nekompromisní pohled zvnitřku romských komunit, a dále film VALENTINA, dojemný portrét romské dívky z makedonské romské čtvrti Shuto Orizari. Vrcholem dne bude pak promítání dokumentu TAIKON , který vypráví příběh Katariny Taikon, jedné z nejdůležitějších lidskoprávních aktivistek v Evropě 20. století. Po dokumentu bude následovat diskuze s dcerou hlavní protagonistky – Angelicou Ström.

Mezinárodní různorodost a sebeprezentace

Festival představí řadu filmů, které zobrazují heterogenitu různých romských komunit od Orientu po Okcident – Romy z tureckého města Edirne, kteří se po celé generace věnují tradičnímu sběru žab (SBĚRAČI ŽAB), tradiční osmanský svátek Romů v jedné z nejstarších romských čtvrtí v Kosovu (BAJRAKO), nebo britské Romy a Travellery, kteří se ohlížejí za padesáti lety svého boje za lidská práva (HLEDÁNÍ TRAVELLERŮ). „Náš festival je jako luxusní bonboniéra plná různorodých a jedinečně zabalených příběhů, snů a představ,“ shrnuje umělecký ředitel festivalu Hamze Bytyçi.

Zvláštní pozornost věnuje festival sebeprezentaci. Festivalu se zúčastní desítka romských režisérů a režisérek, kteří své filmy představí publiku. Vzájemná setkávání a výměna zkušeností jsou tak stejně důležité jako inspirativní vhledy, vybízející k reflexi vlastních postojů a názorů, a estetický dojem. „Stejně jako loni je výběr festivalových filmů výzvou. Otevírá nám oči vůči novým perspektivám a nutí nás kriticky reflektovat naše domnělé vědomosti a přezkoumat, jestli přece jen nejsou anticiganistické. ‚Takhle jsem to ještě neviděl,‘ tak by zněla moje upřímná odpověď na název festivalu AKE DIKHEA? NO VIDÍŠ?,“ dodává Klaus Lederer, patron festivalu.

Kompletní program a další informace jsou dostupné na www.roma-filmfestival.com.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon