Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

#nejsemrasista_ale: Divadelní inscenace zaměřená na nenávistné komentáře v internetových diskuzích

21. května 2018
Čtení na 1 minutu

Ostravské Divadlo Petra Bezruče představuje autorskou inscenaci s názvem #nejsemrasista_ale pod vedením režiséra Braňa Holička. Hra o anonymních názorech na internetu, pod kterými se často skrývá nenávist a strach měla premiéru minulý pátek.

“Jsou to autentické diskuze, čistě složeny jen z internetových diskusí. Do ostatních scén jsme z nich přebrali principy, takové ty diskusní fauly typu nejdřív se nauč česky nebo nejdřív si o tom něco přečti, než tady začneš mudrovat a podobně,“ vysvětluje pro Českou televizi Braňo Holiček.

Scénář hry vznikl až na samotných zkouškách, které trvaly sedm týdnů a poskytl je sám internet. Herci brouzdají v oceánu internetu. K dispozici je jediná Wi-Fi  s názvem Pravda, ke které ale neznají heslo. “Nenávist na internetu vždycky na začátku způsobuje strach a pak to pokračuje ještě dál. Pomáhá to systému, někomu, něčemu, těm, kteří májí zájem na tom, aby strach ve společnosti byl, protože tak se lidé a jejich mínění může ovládat," vysvětluje režisér Holička.

Ve hře se mění témata, která herci řeší. Používají autentické internetové komentáře – útočné a vulgární, bez věcných argumentů na danou věc. Anonymita, asociální chování,  reklama a hrdost na vlastní názor na internetu provází celé představení.

Své si na divadelní hře najdou kritici anonymních internetových diskutujících,  kteří vytvářejí strach a nenávist v prostředí kyberprostoru. Hra je k vidění do konce června, pak od září až do června příštího roku. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon