Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nový mezinárodní projekt upozorňuje na přínos romské kultury Evropě

27. července 2015
Čtení na 2 minuty

Obeznámit veřejnost s romskou kulturou a upozornit na její přínos Evropě je cílem mezinárodního digitálního romského archivu RomArchive, který zahájil svou činnost 26. června v Berlíně. Jeho poradní sbor je sestaven z umělců, vědců, aktivistů a reprezentantů mezinárodních romských organizací, kteří pracují v oblasti umění, kultury a vědeckého výzkumu.

RomArchive je první komplexní digitální archiv romského umění. Jeho cílem je ukázat neodmyslitelný příspěvek romských občanů evropské kultuře. Za tímto účelem bude sestavena sbírka mezinárodního umění různých forem spolu s historickými dokumenty a vědeckými texty.

„RomArchive je projekt historických rozměrů“, říká Nicoleta Bitu, nově zvolená předsedkyně poradního sboru a ředitelka rumunské romské neziskové organizace Romano ButiQ. Vývoj projektu je možné sledovat na Facebooku pomocí hashtagu #romarchive.

Archiv bude mít několik sekcí, kdy každá sekce bude mít svůj kurátorský tým. Filmovou sekci bude spravovat filmařka Katalin Bársony, vítězka ocenění HBO Adria Award a ředitelka maďarské romské neziskové organizace Romedia Foundation. Tímea Junghaus, maďarská historička a kurátorka mezinárodního romského pavilonu ‚Ztracený ráj‘ na 52. bienále v Benátkách bude odpovídat za sekci vizuálního umění. Sekci určenou fotografii povede německo-maďarský fotograf a sochař André Raatzsch, vítěz ceny Barcsay Prize. Oddělení performance povede herec, filmový a divadelní režisér, ředitel maďarského Nezávislého divadla a vítěz ocenění Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky za divadelní tvorbu Rodrigó Balogh spolu s Nedjem Osmanem, hercem a režisérem divadla v Kolíně nad Rýnem a vítěz ceny Yul Brynner Award. Dalšími sekcemi jsou hudba a literatura, které mají rovněž své kurátory. Poslední sekce obsahuje vědecký výzkum politické kultury.

„Doufáme, že prostřednictvím RomArchivu, jež poskytuje znalosti digitálně dostupné pro širokou veřejnost, budeme schopni efektivně čelit stereotypům a předsudkům,“ vysvětluje Hortensia Völckers, ředitelka německé Federální kulturní nadace a dodává: „Složení poradního sboru svědčí o vysoké úrovni RomArchivu a o jeho mezinárodním rozměru. Navíc máme štěstí, že s námi spolupracují dva zkušení partneři – Evropská romská kulturní nadace a Centrální rada německých Sintů a Romů, kteří mají v projektu poradní funkci“.

Projekt podporuje také Goethe-Institute a německé Spolkové ústředí pro politické vzdělávání. Technickou podporu poskytla nadace Stiftung Deutsche Kinemathek.

Členové poradního sboru:

Gerhard Baumgartner, historik, Rakousko

Nicoleta Bitu (předsedkyně), Romano ButiQ, Rumunsko

Klaus-Michael Bogdal (zástupce) literární teoretik, Německo

Ethel Brooks, sociolog, USA

Pedro Aguilera Cortés, politolog, Španělsko

Ágnes Daróczi, aktivistka, Maďarsko

Merfin Demir (zástupce), Amaro Drom – Interkulturní mládežnická organizace Romů a Neromů, Německo

Jana Horváthová, Muzeum romské kultury, Česká republika

Zeljko Jovanovic, Kancelář romských iniciativ,Maďarsko

Moritz Pankok, Galerie Kai Dikhas, Německo

Romani Rose, Dokumentační a kulturní centrum německých Sintů a Romů, Německo

Riccardo M Sahiti, dirigent, Srbsko/Německo

Anna Szász, Evropská romská kulturní nadace, Maďarsko

Zoni Weisz, aktivista a přeživší holocaustu, Nizozemsko

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon