Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Příběh Židů v protektorátu popisuje výstava v Senátu

05. dubna 2013
Čtení na 1 minutu

Příběh Židů v Protektorátu Čechy a Morava popisuje ode dneška stejnojmenná výstava v sídle Senátu. Její součástí je i unikátní sbírka korespondence dokumentující a dokreslující perzekuci židovského obyvatelstva za druhé světové války. Jejím autorem je filatelista Michal Hauzr. Úplnou výstavní verze jeho sbírky má také internetovou podobu.

Projekt ukazuje jednotlivé etapy holokaustu pomocí jinak všedních dopisů, pohledů, dopisnic a poštovních formulářů. "Na první banální způsob dokumentace tragického osudu celého jednoho etnika je však nesmírně působivý," uvedl Hauzr.

Expozice dokumentuje snahu Židů opustit nacisty ovládanou Evropu, zavádění protižidovských zákonů, korespondenci z terezínského ghetta včetně opatření německé správy a nakonec i lístky a dopisy osvobozených vězňů.

Nabízí tak například lístek od dětí, které zachránil Nicolas Winton, z Británie rodičům do protektorátu. Na lístcích z protektorátu je pak k vidění realitu zakrývající poznámka poštovního doručovatele, že adresát se odstěhoval nebo "odcestoval s židovským transportem".

Senátní expozice je věnována připomenutí památky Židů, kteří byli na podzim roku 1943 do koncentračního tábora Osvětim a následně vyvražděni. Z více než 88.000 obyvatel židovského původu, kteří byli odvlečeni z terezínského ghetta, se jich vrátilo méně než 3600.

Lidé budou moci expozici zhlédnout v rámci víkendových prohlídek Valdštejnského paláce, a to až do 28. července.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon