Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romano Suno, nahlédněte do života nejmladší romské generace: Jana Bílá píše o tom jak získala "českou tetu"

10. listopadu 2017
Čtení na 2 minuty


Romano suno je literární soutěž v romštině
, kterou pořádá Nová škola o. p.
s. už dvacet let. Za tu dobu se v soutěži sešlo tisíce textů od dětí z různých
koutů České republiky. Skrze texty můžeme nahlédnout do života nejmladší romské
generace. V jakém světě žijí a jaký svět si přejí dnešní romské děti? Server
Romea.cz zveřejňuje postupně texty z různých ročníků soutěže.

Romano suno 2006, Jana Bílá, 11 let, Nymburk

Sam običajna Roma

Bešas andre jekh kher, so hin odoj buter patra, le gadženca. Pre jekh patros upral amende bešel jekh terňi rakľi. Jekhvar mange e rakľi Marcela phendža, či bi man na starinavas lakere rikonestar, bo joj džal pre operacija. Phučľom mira datar. E daj phendža, hoj šaj. O rikono avľa ke amende. Vičinel pes Filip.

Has ke amende rado. Jov šivo kandrato pudlos. Phiravas leha avri the somas leha pal e rakľi andre špitaľa. Vaj štarval. Joj amen rado dikhelas. Sar e Marcela avľa andal e špitaľa khere, cindža mange but čokoladi the cukri. Bo mušinlas furt te phirel le berlenca, me phiravas le rikoneha avri.

E rakľi Marcela pes skamaracindža mira daha, často phirlas ke amende pre navšťeva u ačhile kamaratki. Me la Marcelake chudňom te phenel bibi u furt ke late phirav. Sar man starinavas pal o rikono, arakhľom mange gadžikaňa biba.

Jsme obyčejní Romové

Bydlíme ve vícepatrovém domě mezi Čechy. O patro výš bydlí mladá paní, která je Češka. Jednou mě paní Marcela poprosila, jestli bych jí nemohla hlídat psa, protože musí do nemocnice na operaci. Moje mamka mi to dovolila a pes Filip se k nám nastěhoval.

Byl u nás rád. Je to šedý kudrnatý pudl. Chodili jsme spolu na procházky a několikrát jsme se za paní Marcelou v nemocnici zastavili. Čtyřikrát. Vždycky nás ráda viděla. Když se paní Marcela vrátila domů, koupila mi spoustu sladkostí. Protože musela ještě chodit o berlích, tak jsem pořád chodila s Filipem na procházky já.

Paní Marcela se nakonec začala kamarádit i s mojí mamkou, chodila k nám na návštěvu, tak se skamarádily. Já jsem paní Marcele začala říkat teto a často k ní chodím. Tak jsem díky psovi Filipovi získala českou tetu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon