Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romské autorky v akci: Inspirující příběhy namluvené jejich vlastním hlasem na Spotify. Poslechněte si je!

16. května 2023
Čtení na 2 minuty
Nahrávání povídek
Nahrávání povídek
Organizace Ostravská Nota uvedla na platformě Spotify sérii čtyř audio povídek ve dvojjazyčném zpracovaní. O čtení do ucha se postaraly samotné autorky povídek Taťána Růžičková, Vanesa Samanta Kandráčová a sestry Alexandra a Lenka Janovy. Dívky navštěvují dětský literární klub Notička, který vede spisovatelka a lektorka Květoslava Podhradská. Povídky vyšly bilingvně, nahrané jsou jak v romštině, tak v češtině a jsou určené nejen dětskému posluchači. 

Ostravská Nota podporuje romskou literaturu dlouhodobě. V roce 2021 uspořádala vůbec první literární čtení v ostravské lokalitě Poruba, kde žije větší koncentrace Romů. Autorské čtení Evy Danišové, Květoslavy Podhradské a Evy Kropiwnické tehdy vzbudilo zájem místních o romskou literaturu, a to zejména u dětí. Podle zakladatelů spolku vedly jejich kulturní aktivity k postupnému založení dětského literárního klubu Notička.

„Notička je od počátku určena pro děti základních a středních škol, které si chtějí osvojit základy tvůrčího psaní a vyzkoušet si napsat vlastní povídku. Díky tomu si mohou zábavnou formou rozvíjet jazyk a představivost nebo rozšiřovat slovní zásobu,“ říká spisovatelka nedávno vydané dvojjazyčné knihy Povídání u Povidel a vedoucí klubu v jedné osobě Květoslava Podhradská.

Své nadšení pro literaturu a romskou kulturu předává Podhradská dál prostřednictvím podpory mladé generace i mimo literární klub. I díky tomu se každá ze čtyř mladých autorek umístila na předních příčkách literární soutěže Romano Suno a svou autorskou tvorbu reprezentuje i během různých literárních akcích, oslavách Mezinárodního dne Romů či Dnu romského jazyka.

„Zpočátku bylo zapotřebí s děvčaty intenzivně pracovat a uvést je do světa literatury, ukázat jim zákonitosti žánru povídky, jak se mohou jednotlivé postavy i příběh vyvíjet,“ prozrazuje Podhradská. Právě pravidelná a soustavná práce s romským i českým textem během setkávání dívek a jejich lektorky pomohla čtyřem žačkám základní školy, jejichž školní výsledky patří mezi nadprůměrné, ještě více se zdokonalit ve slohu.

Povídky vznikaly ve studiu RMF Evolution Records pod vedením Roberta Tokára. „Série audio povídek by nevznikla bez čistého nadšení skupiny lidí zapálených do literatury a bez spolupráce s organizací ROMEA, která klub Notička zahrnula do projektu Romský mentor podporujícího volnočasové aktivity pro děti. Těší nás, že se autorky postupně seberealizují a chtějí ve své tvorbě pokračovat,“ říká vedoucí klubu Notička Květoslava Podhradská.

„Samotné autorky jsou přirozeně nejlepšími vypravěči svých příběhů, umí vdechnout svým postavám věrohodnost, ale i emoce a humor,“ sdělil Tokár. Podle něj bylo během natáčení a následné postprodukce nejtěžší zpracovat povídku Neposlechneš a doplatíš na to! třináctileté autorky Lenky Janové, a to zejména kvůli jejímu rozsahu.

„Četla jsem vůbec poprvé na mikrofon a přiznám se, že je něco jiného povídku napsat a pak ji odprezentovat nebo nahrávat ve studiu. Ale nakonec se to povedlo i díky podpoře naší lektorky Květy Podhradské, která nás po celou dobu natáčení vedla,“ říká Janová, která napsala napínavý a snad i poučný příběh o dívce, která riskovala svůj život a na svou lehkomyslnost později doplatila.

O svůj osobní zážitek s rasismem a svém dětství se s posluchači podělila i třináctiletá Taťána Růžičková, která napsala povídku Omluva přijata. 

„Na práci ve studiu jsem se těšila, byla to skvělá zkušenost, i když jsem měla trému. Ale jsem ráda, že jsme to nakonec zvládly a posluchači si budou moct naše povídky poslechnout,“ vzpomíná na natáčení Růžičková.

O českou verzi povídek se postarala Zuzana Podhradská a za hudebním podkresem stojí David Element.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon