Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

"Romskou slavicí" se stala Bagárová. Romové ovládli slavnostní večer Českého slavíka jako účinkující

20. listopadu 2021
Čtení na 2 minuty

Nejúspěšnější romskou umělkyní v letošní obnovené anketě Český slavík se stala Monika Bagárová, která skončila v kategorii zpěvaček na 12. místě. Pomyslného stříbrného romského slavíka pak získal Jan Bendig, který skončil v kategorii zpěváci na 14. místě. V pořadí třetí nejúspěšnější romský umělec byl Jan Cina. Romové zcela ovládli letošní vyhlašování jako účinkující. Na pódiu se objevil Rytmus, Jan Bendig, Zdeněk Godla, kytarista skupiny Marka Ztraceného Patrik Bartko, taneční skupina Salut Roma nebo Monika Bagárová.

Českého slavíka v kategorii zpěvaček získala zpěvačka Ewa Farna. Ze zpěváků si nejvyšší ocenění odnesl Marek Ztracený, který se stal i absolutním vítězem letošního ročníku podle počtu hlasů, kterých obdržel 48.048. V kategorii kapel vyhrála skupina Mirai. Pro všechny to bylo první vítězství v anketě. Ztracený navíc získal cenu Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls, kterou se stala skladba Moje milá. Ocenění vítězům obnovené hudební ankety Český slavík organizátoři předali na slavnostním večeru v Hudebním divadle Karlín.

“Romská slavice” Monika Bagárová získala celkem 9 444 hlasů a skončila mezi zpěvačkami na 12. místě a výrazně tak zlepšila své umístění oproti poslednímu ročníku v roce 2017, kdy skončila na 40. místě.

Monika Bagárová navíc jasně vyjádřila svůj názor na rappera Martina Pohla, který si říká Řezník. Ten zvítězil v kategorii Hip Hop a Rap a zaútočil ve svém projevu na celou anketu a i na přítomné umělce. Řezník se realizuje v žánru Horrorcore a jeho “díla” jsou plná násilí, urážek, nenávisti a rasismu.

“Česká pop music je už roky na úplném dnu, nekopíruje zahraniční trendy, a když si občas naladím v autě rádio, udělá se mi fyzicky zle,” řekl raper, který vystupuje v masce. Měl ji také na jevišti, když si přišel pro ocenění.

Při předávání stříbrného slavíka v kategorii zpěváků pak Bagárová uvedla: “Podle mě jste shnilá plesnivá osoba která se schovává pod maskou a nemá odvahu ukázat svoji tvář. No, nedivím se, nechceme vás potkávat. Moji kolegové, jste talentovaní lidi, vážím si vás!”

VIDEO

Další skok v pořadí ankety zaznamenal pomyslný “stříbrný romský slavík” Jan Bendig, který skončil na 14. místě v kategorii zpěváků, když získal 7 411 hlasů. V roce 2017 byl 23. a v roce 2016 skončil na 66. místě.

Bendig se navíc během večera objevil hned dvakrát na pódiu. Nejdříve společně s kapitánem Demem, taneční skupinou Salut Roma a Zdeňkem Godlou zazpíval písničku Čardáš. V závěru večera byl pak jedním z umělců, kteří zpívali písně Karla Gotta.

Slavnostním večerem provázeli herci Aleš Háma a Ondřej Sokol. Do hlasování se letos zapojilo přes 216.000 hlasujících, nejvíc od vzniku ankety.

Za obnovením Českého slavíka stojí matematik a podnikatel Karel Janeček. Ve svém projevu při dnešním předávání cen kritizoval protiepidemická opatření vlády, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon