Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

VIDEO: Romští černí panteři vzkazují Kateřině Šedé, že knihu o tzv. brněnském Bronxu jí nežerou!

16. října 2017
Čtení na 2 minuty

Během vernisáže výstavy HateFree v Muzeu romské kultury proběhlo i vystoupení skupiny zvané Romane Kale Panthera
(Romští černí panteři), která tímto počinem veřejně kritizovala kontroverzní knihu o
tzv. brněnském Bronxu.

"Zasahujeme do veřejného prostoru a poukazujeme na problémy, které nás pálí. Skupina není složená jen z umělců, ale také z aktivistů, z intelektuálů apod. Věříme, že se budeme neustále zvětšovat, nicméně po každé akci se k nám hlásí noví a noví lidé,“ vysvětluje jedna ze zakladatelů této skupiny, umělkyně Tamara Moyzes.

Šedá cena – žereme informace z průvodce Brnox

Nejaktuálnější aktivitou, kterou tato skupina podnikla, byla tzv. „Šedá cena – žereme informace z průvodce Brnox.“ Jde o performance, které reaguje na knihu „Brnox“ a na její autorku Kateřinu Šedou. Tento průvodce
tzv. brněnským Bronxem byl oceněn v soutěži Magnesia Litera v kategorii Litera za publicistiku. Záměrem Kateřiny Šedé bylo přiblížit brněnskou lokalitu zvanou Bronx veřejnosti a vzbudit o toto místo zájem. To se však
podle mnohých Romů nepovedlo. Šedá se ve svém „objevném“ procesu nedostala dále než na samý začátek cesty, kde to však většina okolní společnosti zná.

"V podstatě když ta kniha vznikla, byly jsme hodně šokovaní, že ta kniha je tak stereotypní. Od umělkyně, jako Kateřina Šedá jsme očekávali mnohem větší přesah. Kniha vznikla jednoznačně na základě otázek, v kterých je určitá manipulace. A tato manipulace je očividná, protože věci, které jsou v knize uvedené, jsou vytržené z kontextu a zesměšňují Romy. Nevím co na té knize je tak objevné a úžasné, jelikož se vůbec nedostala za práh toho, co všichni o Romech „zaručeně vědí“ – a to jsou ty stereotypy,“ popisuje hlavní impuls performance Tamara Moyzes.

Kateřino, nežereme ti to!

"Řekli jsme si, že Kateřině Šedé nežereme tu knihu a ani ty věci, které jsou tam napsané. Fyzicky jsme proto skutečně knihu požírali. Našli jsme si konkrétní texty, které se nám nelíbí, a sežrali jsme je. Nežereme ji, že to vzniklo na základě nějakého skutečného výzkumu," dodala Tamara Moyzes.

Kateřina Šedá je uznávaná umělkyně a všichni členové umělecké skupiny Romane Kale Panthera jsou přesvědčeni, že umělec má zodpovědnost a měl by se snažit ukazovat vzdálenější obzory, než vidí většina společnosti. Magnesia Litera, prestižní literární cena, kterou pak kniha „Brnox“ získala, jako by v očích většiny Romů definitivně potvrdila staletí trvající nespravedlnost a legitimizovala znova „gádžovský výsměch“.

Takto vnímají umělci ze skupiny Romane Kale Panthera význam vydané knihy a performance je tedy jen další kritikou na
jeden z posledních počinů umělkyně Kateřiny Šedé

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon