Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Různobarevný festival v Trmicích oslavil 12.ročník. Dorazilo přes 1500 lidí a neodradil je ani déšt

24. července 2016
Čtení na 2 minuty

Trmice, třítisícové městečko přiléhající k Ústí nad Labem, zažily v sobotu další ročník Různobarevného festivalu plného romské hudby. Ten letošní byl již dvanáctý, uváděl ho Richard Samko, vystoupila na něm jména jako Moris Kwiek či Chorus Maťo a i přes déšť si ho užilo více než patnáct set návštěvníků. Na akci, kterou pořádá místní neziskový spolek Romano jasnica, se daří přilákat také stále více lidí z majority.

“Všimli jsme si, že na festival chodí i lidé z majority, a jsme za to rádi. Je to totiž náš cíl, i proto se festival jmenuje “různobarevný”, aby na něj chodili různí lidé,” uvedl pro server Romea.cz ředitel spolku Romano jasnica a zároveň spoluoranizátor festivalu Martin Cichý.

“Zhruba od osmého ročníku jsme pozorovali zvýšený zájem o festival. Předchozí ročníky se zaměřovaly na regionální kapely a taneční soubory. Od osmého ročníku jsme se ale rozhodli, že bychom mohli pozvat i známé interprety. Riskli jsme to a vyšlo to. Vystupoval tu třeba pan Gondolán a pozvání přijímají i zahraniční muzikanti,” přibližil pro Romea.cz historii akce Martin Cichý.

Romano jasnica se vedle poskytování sociálních služeb věnuje i vzdělávacím a volnočasovým aktivitám, které zaměřuje především na děti a mladé lidi ohrožené sociálním vyloučením. A ti mají jasno, koho by si přáli na pódiu v Trmicích slyšet.

“Dětí, které k nám docházejí do nízkoprahových zařízení, se ptáme, koho by chtěly na festivalu mít, a vždycky z toho vychází Rytmus. Minulý rok to už vypadalo, že by mohl dorazit, ale kvůli časovým důvodům to zatím nevyšlo. Festival se snažíme mít ale opravdu různorodý, takže jsme tu měli i cimbálovku nebo jazz band,” uvedl pro Romea.cz Martin Cichý.

Nadšení z průběhu akce neskrývali ani návštěvníci. “Na festival chodím pravidelně, už nějaký devátý desátý rok to je pro mě. Jsem tu s rodinou a dětmi a potkám tady vždycky plno známých,” pochvalovala si festival jedna z jeho účastnic.

FOTOGALERIE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon