Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovenské národní divadlo představí příběh Natálky

27. února 2017
Čtení na 1 minutu

Dnes večer uvede Slovenské národní divadlo v Bratislavě činohru s názvem Natálka. Divadelní hra vznikla jako projekt cílený především na studenty středních škol, kterým bude hra v rámci představení pro školy zpřístupněna zdarma.

Příběh Natálky, který zachycuje kauzu z České republiky, kdy v roce 2009 skupina neonacistický žhářů cíleně zaútočila na romskou rodinu. V Ostravě žháři vhodili do domu rodiny zápalné láhve a tehdy dvouletá Natálka utrpěla závažné popáleniny na celém těle. Tento rasově motivovaný útok divadlo zpracovalo formou dokumentárního divadla, které bude přístupné i široké veřejnosti. Na harmonogram představení se můžete podívat zde 

Inscenace Natálka ukazuje autentický pohled matky na osudný večer, popisuje situaci rodiny a její soudržnost. Zaznamenává pocity, když probíhal soudní soud, i to, jak se rodina vyrovnává s léčbou dcerky. Příběh hledá důvody extremistického myšlení neonacistů. Zpracování hry Natálka je živým svědectvím lidské nenávisti, ale i lásky rodiny a občanské pomoci.

Režie divadelní hry se ujal Matúš Bachynec. V hlavním obsazení matky Natálky můžeme vidět herečku Judith Bárdos.

Hra chce tímto představením bojovat proti extremismu, ukázat autentický pohled na tuto rasově motivovanou událost a preventivně působit proti šířené nenávisti. Cíleně ji chce zpřístupnit studentům středních škol.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon