Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Stochelo Rosenberg exkluzivně pro ROMEA TV: Romové mají spoustu dobrých věcí, ale hudba je nejdůležitější

10. června 2023
Čtení na 1 minutu
Rosenberg Trio je nizozemská jazzová kapela, která se nechává inspirovat jazzem legendárního kytaristy Django Reinhardta. Na letošním festivalu Khamoro představili svůj program La familia, který obsahuje jak instrumentální skladby, tak i písně se zpěvem Johnnyho Rosenberga. Kapelu tvoří členové rodiny Rosenbergů se Stochelo Rosenbergem v čele, který poskytl rozhovor první romské internetové televizi ROMEA TV.

Stochelo Rosenberg je hlavním skladatelem a sólistou kapely. V rozhovoru prozradil, že začal hrát na kytaru v deseti letech a ve čtrnácti už cvičil sedm až osm hodin denně. “Ale nyní už skoro necvičím, spíš hraju koncerty. Hrát koncerty je vlastně skoro jako cvičení,” řekl Stochelo Rosenberg v rozhovoru pro ROMEA TV. Když má volno, rád tráví čas se svou ženou a dětmi a kytaru nechává stranou.

Stochelo Rosenberg je hrdý na celosvětové uznání Rosenberg tria. Podle něj to má význam pro celou romskou komunitu “Rosenberg Trio je velmi známé po celém světě a myslím si, že je to velmi dobrá věc i pro celou romskou komunitu. Svět může vidět i jinou stránku toho, co znamená být Rom, protože většinou nejsme vnímáni příliš dobře v očích světové veřejnosti,” uvedl Rosenberg, podle kterého je hudba pro Romy velmi důležitá.

“Je spousta dobrých věcí, které má romská komunita a ta nejdůležitější věc, kterou jako komunita máme je právě naše hudba,” dodal pro ROMEA TV Stochelo Rosenberg.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon