Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Světové hvězdy a nepřekonatelná atmosféra: Romský festival Khamoro slibuje nezapomenutelný zážitek! Romea.cz a ROMEA TV opět mediálními partnery

18. května 2023
Čtení na 2 minuty
Defilé účinkujících na Světovém romském festivalu Khamoro centrem Prahy 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Defilé účinkujících na Světovém romském festivalu Khamoro centrem Prahy 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Jubilejní 25. ročník festivalu Khamoro odemkne brány metropole 28. května a potrvá až do 3. června. Diváci a posluchači se mohou opět těšit nejen na špičkové interprety romské hudby různých žánrů, ale také na výstavy, divadelní představení, dětský den nebo tradiční průvod centrem Prahy. Stejně jako v minulých letech je mediálním partnerem festivalu zpravodajský server Romea.cz a první romská internetová televize ROMEA TV, která přinese z festivalu několik přímých přenosů a celou řadu zajímavých videí.

“Laťka nastavená předchozími ročníky Khamora je pořádně vysoko. Během existence festivalu se více jak půl milionu návštěvníků představilo celkem 263 kapel ze 33 zemí světa, včetně romských hudebníků z netypických destinací, jakými jsou Brazílie, Indie nebo USA,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Vojtěch Lavička z organizace Slovo 21, která festival pořádá.

“V historii Khamora naleznete snad všechna největší jména romské hudby – Esmu Redžepovu, Šabana Bajramoviće, Kočani orkestar, Taraf de Haidouks, Bobana Markoviće, Fanfare Ciocarlia, Kalyi jag, Divadlo Romen nebo Mahala Rai Bandu. Tuzemskou scénu reprezentovali mimo jiných Věra Bílá se skupinou Kale, Bengas, Gipsy.cz nebo Terne čhave. Z hvězd gypsy swingu pak nechyběly The Rosenberg Trio, Tchavolo Schmitt, Titi Winterstein nebo Lagrené Bireli,” dodal Lavička

Festival Khamoro však podle organizátorů nikdy nebyl pouze o hudbě. Součástí programu předchozích ročníků byly projekce více jak stovky filmů s romskou tématikou (Marian, Černobílá v Barvě, Gádžo dílo, atd.), výstavy významných romských umělců (Rudolf Dzurko, Zoran Tairović, Otto Pankok, atd.), prezentace pavilonu romského umění na benátském bienále nebo mezinárodní konference zaměřené na aktuální společenská témata a mnoho dalších akcí přesahujících hranice kultury.

Letošní ročník nebude v tomto ohledu jiný. “Opět se vám představí špičkoví umělci, mezi nimi hned dvě legendární kapely Mahala Rai Banda a Koćani orkestar. Absolutní lahůdkou, zcela výjimečným koncertem, bude koncert The Rosenberg Trio & Family v Lucerna Music Baru. Tradiční Rosenberg trio rozšířilo svoji sestavu o další členy rodiny a výsledkem je jedinečný sound podtržený očekávanou instrumentální ekvilibristikou, kterou Stochelo a jeho bratři na kytarách po mnoho let předvádí. Romskou hudbu z Česka bude reprezentoval All Star Band Milan Kroka, kapela výjimečného instrumentalisty a skladatele Milana Kroky,” představil letošní program Vojtěch Lavička.

V programu letošního ročníku tradičně také najdete nehudební akce, například výstavu talentovaného romského výtvarníka Mersuda Selmana „Neplivej mi do tváře“ nebo představení divadla Trajo z Rokycan, jež nese název „Djelem, djelem“.

“Show, která doslova roztančí Václavské náměstí, nese název Dance Battle. Na originální taneční hudbu s romskými prvky se o zajímavé ceny utkají špičkoví profesionální street dance tanečníci. V rámci akce se také uskuteční taneční workshop, to vše pod vedení Romana „Kala“ Kajlíka, uznávaného romského tanečníka,” řekl pro zpravodajský server Romea.cz Vojtěch Lavička.

Doprovodný program obsahuje akce, jako například Dětský den nebo nesmírně atraktivní defilé nejen účinkujících umělců, ale také dvaceti dětských romských souborů z celé České republiky a Slovenska.

V rámci odborné části festivalu proběhne mezinárodní konference „Od kulturní apropriace k (sebe)prezentaci/ Make Roma proud again!“ Odborníci společně s romskými umělci se na konferenci zamyslí nad směřováním romského umění, jaká jsou aktuální témata a jaká bude například za 50 let. Koncept konference připravily vizuální umělkyně Emília Rigová a kulturní manažerka Alica Sigmund Heráková.

“Výčet akcí obsahující letošní ročníku Khamora je mnohem bohatší. Kompletní program naleznete na stránkách festivalu khamoro.cz,” uvedl na závěr Vojtěch Lavička z organizace Slovo 21.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon