Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Tisíce lidí přišly za nezávislou kulturou do ulic brněnského ghetta

10. července 2012
Čtení na 3 minuty

Po pravdě: vydali byste se do brněnského ghetta na romantické rande, za kulturou nebo jen tak na „zahrádkové“ pivo s kamarády?

Pokud byste se do brněnského Bronxu vydali v sobotu 2. června, nejspíš byste byli mile překvapeni – konal se zde totiž Ghettofest. Pod nezvyklým spojením dvou slov se skrývá zajímavý experiment. Festival přímo v ulicích nejznámější brněnské vyloučené lokality. Několik ulic a uliček v centru Brna, ve kterých žije podle odhadů až deset tisíc Romů, ostatních menšin a stejný počet lidí z majority.  Oni a mnozí další se dali o první červnové sobotě do veselého pohybu.

O brněnském Bronxu, životě v něm a jeho proměnách jsme psali na našich stránkách už mnohokrát. Ghettofest však do nich vnesl zcela neopakovatelnou atmosféru .

Skupina nadšenců z několika občanských sdružení se totiž rozhodla prolomit stereotypy o této „temné čtvrti“. A tak uspořádali přímo na ulici otevřený festival, který je zadarmo a pro všechny, kdo třeba jen půjdou okolo.

“Nápad uspořádat akci, která by přinesla nový život do ulic naší čtvrti, jsem měl už dříve, ale potřeboval jsem sehnat partu schopných lidí, kteří by tomu nápadu dali tvář. Bydlím už několik let v Bratislavské ulici, a vždy mi přišlo, že Bronx má velký potenciál. Jen ho využít," říká Pavel Strašák, profesí psycholog a jeden z organizátorů Ghettofestu. "Že se nám podaří dát dohromady tak velkou akci, pro tolik návštěvníků, to jsem nepředpokládal," usmívá se Strašák.

Festival zahajuje divadlo Feste na náměstí Svobody. Sehrávají scénku o vzájemném nedorozumění mezi lidmi a o bariérách, které mezi sebe záměrně či nevědomky stavíme. Barevný průvod divadelníků pak odchází směrem do brněnského ghetta. Trasa průvodu je symbolická, protože ukazuje cestu z „komerčního“ centra města do jeho vyloučené části. Divadelníci rychle vbíhají na připravené pódium v Bratislavské ulici nazvané. Kolem pódia postávají nebo pobíhají desítky dětí i dospělých. Děti přímo visí pohledy na kostýmech klaunů, kteří hrají na harmoniku, tancují a berou si je k sobě na pódium. Rozdíl mezi hercem a divákem se tak naprosto stírá a všichni jsou aktéry jedné velké show. Ulice je uzavřena pro auta, takže jindy motorově rušná silnice slouží jako korzo, po kterém se procházejí stovky lidí. Hlavní proudy návštěvníků směřují k Hvězda stage v ulici Hvězdová. Na betonovém plácku velikosti středního fotbalového hřiště se návštěvníci ocitají u hlavního pódia. Diváci čekají na hvězdy brněnského alternativně–feministického Hip-hopu Čokowoko. Osobitý černý humor dua Adély a Zuzany má mnoho fanoušků a v publiku je to znát. Lidé rapují společně s dvojicí energických dívek, které samy o sobě tvrdí, že nemají žádný smysl pro melodii, tanec ani rytmus. Festivalovou atmosféru dotváří čepované pivo, grilované klobásy a desítky pobíhajících dětí i psů. Po holkách bez rytmu nastupují pánové s rytmem velice výrazným. Brněnská formace Ty syčáci s frontmanem Petrem Vášou dostává publikum do varu. Na Platan stage mezitím nastupují tanečníci. Hlavní atrakcí je – mezi mladými Romy populární – battle ve street dance. Taneční škola High edition nabídla pro vítěze battlu deset lekcí svých tanečních tréninků. Zároveň s vystoupeními na hlavních pódiích mohli návštěvníci zhlédnout několik dokumentárních filmů se sociální tématikou v nedalekém klubu Clubwash.   

Organizátoři Ghettofestu chtěli přivést do ulic brněnského Bronxu lidi, kteří se jinak této lokalitě vyhýbají. Chtěli ukázat, že v době vyhrocených debat o vzájemném soužití romské menšiny s majoritou jde hlavně o jednotlivé lidi, kteří se spolu mohou bavit bez zbytečných předsudků a strachu.  Tento záměr se zcela zdařil. „Jsme hrdi na to, že rok po unikátní blokádě neonacistického pochodu brněnským „Bronxem“, které se zúčastnily tisíce lidí, jsme navázali další akcí, která jde zcela proti proudu a předsudkům, které všeobecně panují,“ řekla PR manažerka festivalu Alica Heráková. „Připravujeme další ročník a vytváříme novou brněnskou tradici.“

Festival byl financován především z prostředků nadace Open Society Fund Praha, která přispěla téměř 300 000 korun. Další zdroje poskytli sponzoři, jako je stavební firma Cooptel, 5000 korun přispěla také radnice MČ Brno – střed.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon