Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Maďarsku vznikají další díly ceněné animované série Cikánské pohádky

26. ledna 2017
Čtení na 2 minuty

Před dvěma roky vznikl v Maďarsku originální cyklus animovaných romských pohádek. Během své existence stihl posbírat několik prestižních cen a nyní se rozšiřuje o další díly.

Série animovaných romských pohádek vznikla ve studiu Kecskemétfilm v režii zavedené scénáristky a animátorky Márie Horváthové. Ta se po svém někdejším úspěšném cyklu maďarských národních pohádek rozhodla přiblížit divákům také tradiční pohádky romské. Jak Horváthová uvedla pro server Romedia Foundation, od počátku dbala na to, aby k práci na tvorbě animované série přizvala co nejvíce romských odborníků a spoluautorů. Ti vytvořili jak scénář, tak i vizuální podklady a hudební doprovod.

U prvních tří dílů cyklu: pohádek „Cikánka a ďábel,“ „Cikán Kalo“ a „Doja, cikánská víla“ (všechny z roku 2015) vycházeli tvůrci z pohádek romské spisovatelky Magdy Szécsiové, děl romské malířky Teréz Orsósové či hudby muzikanta Józsefa Oláha z dnes už legendární skupiny Parno Graszt. Odbornou konzultaci týkající se dějin tradičních romských oděvů poskytla Horváthové renomovaná návrhářka značky Romani Design, Erika Varga.

Charakteristický vizuál

„Vybrané pohádky vyprávějí o romské duši a ponaučení z nich se týkají hodnot nejen romských, ale obecně lidských,“ komentovala pro Romedia foundation režisérka Horváthová, jak na pohádky nahlíží ona sama. „V příbězích můžeme objevit motivy patřící k celku lidského žití: motiv věrnosti, lásky, cesty, významu rodiny a mateřství, ale též témata související s původem a historií romského národa.“

Pokud jde o zpracování, zkombinovali tvůrci několik technologií, zejména 2D a 3D animaci. Vizuální stránka vychází z expresivního stylu insitní malířky Teréz Orsósové, jejíž naivní malby nesou prvky magického realismu.

Seriál Cikánské pohádky získal množství ocenění: epizoda Cikánka a ďábel si odnesla hned dvě ceny z prestižního benátského Mezinárodního festivalu animovaných filmů Cartoons on the Bay a dalších bezmála deset domácích cen. V současné chvíli pracuje autorský tým na dalších epizodách s názvem Příběh Měsíce a Slunce, Ohnivý hádek a Jak vznikl člověk?, které vycházejí z pohádkových sbírek respektovaných romských autorů Károlye Bariho a Ágnes Darócziové.

Celá série bude mít 13 dílů, v plánu jsou kromě maďarských verzí také díly v romštině. Ukázky na Youtube jsou doplněné o anglické titulky.

VIDEO:

VIDEO 2: 

VIDEO 3: 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon