Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V rámci oslav Mezinárodního dne Romů vzdá Ara Art poctu Věře Bílé

27. března 2019
Čtení na 3 minuty

Poctu zemřelé zpěvačce Věře Bílé, která měla být tváří letošních oslav Mezinárodního dne Romů (MDR), vzdají organizátoři na všech akcích, které se k letošnímu MDR váží. Návštěvníci budou mít možnost podepsat kondolenční knihu vystavenou na náměstí Václava Havla, navštívit vzpomínkový koncert k poctě zpěvačky v Divadle v Korunní, kde kromě romských osobností vystoupí i Michal Kocáb a Bára Hrzánová, nebo se zúčastnit symbolického rozloučení, které bude vetknuto do programu galavečera 8.4. v divadle Archa.

Mezinárodní den Romů

Oslavy Mezinárodního dne Romů na celém světě připadají na 8. dubna. Ačkoli byl Mezinárodní den Romů stanoven už v roce 1971, slaví se teprve od roku 1990. Jedním z cílů oslav, které od roku 2015 pořádá Ara Art, z.s., je dostat do povědomí široké veřejnosti romskou kulturu a problémy, kterým ve 21. století Romové čelí.  Více o letošních oslavách včetně kompletního programu najdete na
www.araart.cz a
www.mezinarodnidenromu.cz.

Již popáté proběhnou letos oslavy MDR v Praze pod taktovkou sdružení Ara Art, v partnerské spolupráci se všemi většími romskými i pro-romskými organizacemi (Muzeum romské kultury, IQ Roma servis, ROMEA o.p.s., HateFree Culture a dalších). Přestože půjde o jubilejní ročník, ponese se do jisté míry v pietním duchu. Důvodem je nedávný odchod nekorunované královny romské hudby Věry Bílé. Ta měla původně být tváří letošních oslav. Na programu byl jak její samostatný koncert, tak i vystoupení na galavečeru v divadle Archa.

“Tématem letošních oslav je hledání superhrdinů. Věru Bílou jsme jako hrdinku vnímali, a na tom se nic nemění. Skrze svou hudbu rozdala za svůj život lidem obrovské množství radosti a inspirace, naprosto přirozeně propojovala světy Romů a neromů, dosáhla takových uměleckých úspěchů, že na ni s úctou vzpomínala všechna velká světová média a nenechala se zlomit ani svým pádem na dno, ani životními tragédiemi, které ji potkaly. Její odchod nám znemožnil vzdát jí hold osobně. Budeme na ni tedy vzpomínat s jejími kolegy muzikanty i s lidmi, kteří ji měli rádi,” řekl ředitel pořádající organizace David Tišer.

Letošní oslavy budou zahájeny ve čtvrtek 4.4. vernisáží výstavy fotografií  Futuroma z dílny putovní romské galerie Phundrado Vudar (Otevřené dveře). Ta proběhne na náměstí Václava Havla v 17 hodin. Zde bude také otevřena kondolenční kniha, která zůstane až do 8. 4..  K dispozici bude každý den od 14 do 18 hodin.

V sobotu 6. 4. proběhne v Divadle v Korunní koncert k poctě Věry Bílé. “Potěšilo nás, že pozvání ochotně přijaly také neromské osobnosti české kulturní scény. Takže vedle Jana Bendiga, Milana Kroky, slovenské Gitany a dalších romských umělců se návštěvníci mohou těšit také na Michala Kocába, nebo Báru Hrzánovou.”  přiblížil program vzpomínkového večera David Tišer.

Letošní ročník opět vyvrcholí v pondělí  8. dubna galavečerem v divadle Archa. Na jednom pódiu se v doprovodu hudebního uskupení Milan Kroka Live Band sejdou přední osobnosti romské hudby, jako je například například Gejza Horváth, Filip Gondolán, Marco Pillo,  společně s výraznými mladými tvářemi, jakými jsou například Tereza Ondičová, Pavlína Matiová, či Erika Nováková. Neromským hostem bude pro letošek Helena Zeťová a celým večerem diváky provede herec a zpěvák Jaroslav Parči. Již počtvrté zde bude také udělena Cena Mileny Hübschmannové za zvláštní přínos v oblasti romského jazyka, jejíž laureáty každoročně vybírá Seminář romistiky při FF UK v Praze. Na diváky čekají také zajímavé osobnosti veřejného života, křest knihy Amendar, která představuje přes dvě stovky významných Romů a pochopitelně závěrečné rozloučení s Věrou Bílou.

Ani letos se nezapomnělo na děti. Na  pátek 5. 4. je pro více než 300 dětí ze základních škol z celé ČR připravena celodenní zážitková hra “Kam zmizeli superhrdinové? Pojďte je s námi hledat” , kterou připravil tým Ara Art společně s další partnerskou organizací, kterou je Společnost pro kreativitu ve vzdělávání. Páteční akce bude končit na Střeleckém ostrově, kde bude od 15 hodin připraven program jak pro účastníky hry, tak i pro širší veřejnost.  Na koncertě tu vystoupí například Jaroslav Parči, UGC,  Feri and the Gypsies a daší. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon