Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vyšla třídílná biografie Josefa Serinka z pera českého historika Jana Tesaře

21. října 2016
Čtení na 2 minuty

V brněnském Dietrichsteinském paláci 21. října Moravské zemské muzeum spolu s nakladatelstvím Triáda slavnostně uvede nové dílo s názvem Česká cikánská rapsodie z per Josefa Serinka a Jana Tesaře. Po úvodním slovu Jiřího Mitáčka, generálního ředitele Moravského zemského muzea o třídílné biografii Serinka budou debatovat bývalý disident a předseda Senátu Petr Pithart, historici Daniel Říčan, Petr Koura a Vítězslav Sommer, památkářka Marta Procházková, nakladatel Robert Krumphanzl i autor knihy Jan Tesař, který na ní pracoval desítky let.

V celé Evropě neexistuje další romský voják a odbojář, jehož životní dráha by byla tak dobře dokumentovaná. Josef Serinek (1900-1973) už před druhou světovou válkou sloužil v československé armádě. V roce 1942 byl spolu se svou rodinou uvězněn v koncentračním táboře Lety u Písku, odkud za dramatických okolností uprchl se svým příbuzným Karlem Serinkem. Po jeho zastřelení se „černý Pepek“ nejdříve přidal ke skupině českých partyzánů. Ti se však báli toho, že by přítomnost Roma v jejich řadách mohla vést k prozrazení ze strany vesničanů, na jejichž pomoci byli závislí.

„Já jsem chtěl boj, kdyby šlo jen o nějaké schovávání, tak bych tam nebyl“, řekl Josef Serinek po válce

Serinek se stal velitelem partyzánského oddílu s názvem Čapajev, v červnu 1943 se s podplukovníkem Svatoněm a generálem Vojtěchem Lužou dohodli na organizování partyzánského boje. V září 1943 oddíl s tehdy dvaceti osmi – většinou sovětskými příslušníky – přijal jméno Čapajev, v létě 1944 získal 15 revolverů a pistolí, od budoucí Serinkovy manželky navíc pušku s náboji. Když začátkem října 1944 čeští četníci z Přibyslavi zastřelili v Hřišti českého generála v odboji Vojtěcha Lužu, tři týdny na to Serinek s bývalým vojenským pilotem Nikolajem Bachmutskijm a Radomírem Lužou, synem zmíněného generála, přepadli během trestné výpravy přibyslavskou četnickou stanici a pod yýhrůžkou smrti pět četníků ve sklepě vyslýchali. Jelikož se ani jeden z nich k vraždě generála nepřiznal, rozhodli se je zastřelit. Jeden z četníků s těžkým zraněním přežil.

Po válce byl Josef Serinek nositelem mnoha vojenských vyznamenání. Spolu s manželkou provozovali hospodu „U černého partyzána“ ve východočeských Svitavách. Kniha Jana Tesaře se muže stát milníkem v dějinách nejen českých Romů, ale i evropských. Ukazuje totiž, že za druhé světové války i Romové vynikali v boji proti nacistům, a nejen proti německým.

Vydání knihy podpořily Ministerstvo kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Nadační fond obětem holocaustu a město Svitavy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon