Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vzejdou z Klubu romských spisovatelů noví nadějní autoři? „Chceme, aby měla romská tvorba na literární scéně své místo,“ říkají zakladatelé

30. ledna 2019
Čtení na 2 minuty

V sobotu 2. února 2019 od 13:00 hodin se v Městské knihovně v Praze odehraje první setkání českého Klubu romských spisovatelů, projektu na podporu romské literatury.
Podle zakladatelů klubu romská literatura dnes bohužel není příliš rozšířená ani mezi Romy samotnými a v majoritní společnosti České republiky zůstává téměř opomíjena, i přesto, že u nás mezi Romy existuje velký potenciál pro literární vyjádření.

“V souvislosti s naléhavými existenciálními problémy ale naši současní romští
autoři tvoří spíše sporadicky a nemohou se literatuře systematicky věnovat,”
sdělila serveru Romea.cz Pavlín aMatiová z organizace Slovo 21.

V Česku podle organizace Slovo 21 dnes existuje jen pár dlouhodobě aktivních romských literátů staršího a středního věku a jen velmi málo mladých aktivních autorů.
“I tak zde máme velký potenciál v podobě množství talentovaných amatérských
spisovatelů, jejichž schopnosti by bylo třeba systematicky podporovat a
rozvíjet, aby se z nich mohli stát profesionální a uznávaní spisovatelé a přišla
nová generace vydávaných romských tvůrců,” dodává Matiová.

Klub romských spisovatelů by tomu měl podle zakladatelů pomoci. Cílem klubu je vybudovat společenství romských autorů – „český romský PEN klub“, ve kterém se mohou romští autoři podporovat a spolupracovat. A to jak v oblasti tvorby, tak v prezentaci romské literatury.

„Romské literatuře se pravidelně věnujeme už několik let a myslíme si, že by
se měla romská literární tvorba podpořit ve větší míře a ve spolupráci s dalšími
organizacemi a institucemi,“ dodala Jelena Silajdžić, ředitelka Slova 21

V průběhu projektu vznikne monografie, která bude průřezem vědomostí o romské literatuře. O její vytvoření se postará mimo jiné i jedna z expertek na romskou literaturu, lingvistka a romistka Karolína Ryvolová.

Mezi zakládající členy klubu patří také spisovatelka Ilona Ferková. Ta by chtěla oslovit mladé Romy, toužící se věnovat literatuře, aby na zakládající setkání klubu přišli.

„Knihy psané v romštině zachycují náš jazyk pro další generace. Jsem velice šťastná, že mohu psát v rodném jazyce a jsem pyšná, když mohu na besedách číst a pozorovat lidi, jak napjatě poslouchají. I když tomu někteří lidé, kteří nemluví romsky, moc nerozumí. Ale mně to dává pocit, že náš jazyk nikdy nezanikne,“ přeje si Ferková.

Klub bude spolupracovat s knihovnami, školami, kulturními a dalšími institucemi s cílem navázat vzájemnou spolupráci a podpořit romskou literaturu a zaměří se také na podporu budoucích romských expertů na romskou literaturu.

Klub romských spisovatelů vzniká v rámci projektu Slova 21,z.s.,
Gavoro (romsky „vesnička“).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon