21. června 2018 (čtvrtek)
svátek má Alois

Prohlášení eurokomisařů k Mezinárodnímu dni Romů: Romové si jako Evropané zaslouží, aby s nimi bylo zacházeno stejně

6.4.2018 13:35
Budova Evropské komise v Bruselu (FOTO: Sébastien Bertrand, Wikimedia commons)

I přesto, že dodržování základních práv, včetně rovného zacházení, je jedním ze základních kamenů Evropské unie, romská komunita stále nepožívá těchto práv v plné míře. Při příležitosti Mezinárodního dne Romů, který se každoročně slaví dne 8. dubna, to prohlásili první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, komisařky Marianna Thyssenová, Věra Jourové a Corina Creţu a komisař Johannes Hahn.

"Nejenže romské komunity trpí kvůli předsudkům, diskriminaci a marginalizaci, velmi často nemají ani přístup k základnímu zajištění, jako je čistá voda, hygienická zařízení a potraviny. 80 % Romů je ohroženo chudobou. Tato situace dopadá především na Romy, nicméně je také skvrnou na obrazu naší demokratické společnosti," dodali ve společném prohlášení.

Mezinárodní den Romů je proto podle nich příležitostí, jak navázat na úspěchy dosavadní práce zaměřené na boj proti diskriminaci Romů a k posílení jejich integrace ve všech evropských zemích a v celé společnosti. "V poslední době bylo dosaženo několika pozitivních výsledků, a to zejména v oblasti vzdělávání, nicméně je třeba udělat ještě více." prohlásili eurokomisaři.

Toto úsilí může být podle nich korunováno úspěchem jen tehdy, budou-li všichni spolupracovat, a to na všech úrovních. "Proto vyzýváme členské státy a naše partnery v rámci procesu rozšíření, aby pokračovali v tomto úsilí a podnikli konkrétní kroky v souvislosti s diskriminací a marginalizací Romů, též podporou účasti a zastoupení Romů ve veřejné sféře," doadl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, komisařky Marianna Thyssenová, Věra Jourové a Corina Creţu a komisař Johannes Hahn.

Romové žijí v Evropě již více než 700 let. Romská historie a kultura tvoří neoddělitelnou součást našeho rozmanitého evropského dědictví. "Romské komunity si zaslouží, aby s nimi bylo zacházeno stejně a aby jako Evropané požívaly všech svých práv. Koneckonců to, jak začleňujeme naše nejzranitelnější menšiny, je důležitou zkouškou naší evropské demokracie,“ uvádí se na závěr prohlášení.

Romové jsou největší menšinou v Evropě – 6 milionů Romů žije v EU a 4 miliony v regionu zemí v procesu rozšíření (Černá Hora, Srbsko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo a Turecko). Toto společenství již dlouho čelí nerovnosti, sociálnímu vyloučení, diskriminaci a marginalizaci. Chudobou je ohroženo 80 % Romů, přičemž celkově v EU činí průměrná hodnota ohrožení chudobou 17 %.

Evropská komise již dlouho zdůrazňuje, že je zapotřebí jednat, a v roce 2011 vyzvala členské státy, aby přijaly vnitrostátní strategie pro integraci Romů. Komise každoročně podává zprávu o provádění těchto strategií.

V roce 2017 zahájila Komise komplexní hodnocení rámce EU pro vnitrostátní strategie integrace Romů do roku 2020, aby posoudila dopad opatření zavedených od roku 2011. Z předběžných zjištění vyplývá, že došlo k určitým pozitivním změnám, zejména v oblasti vzdělávání, avšak pro zlepšení budoucího úsilí o sociální a ekonomické začlenění Romů je třeba udělat ještě více.

Politika soudržnosti EU může k dosažení tohoto cíle přispívat, a to prostřednictvím investic do projektů zdravotní péče, zaměstnanosti a sociální integrace. Program ROMACT, což je iniciativa zahájená v roce 2013 ve spolupráci s Radou Evropy, také pomáhá romské komunitě tím, že podporuje místní orgány v 115 městech vytvářením, financováním a prováděním politik a veřejných služeb zaměřených na zajištění společnosti více podporující začlenění Romů. Tento program je přínosem pro přibližně 65 000 lidí.

Již druhý rok po sobě se Evropská komise připojuje k iniciativě Evropského parlamentu, kdy společně s evropskými zastřešujícími organizacemi občanské společnosti organizuje u příležitosti Mezinárodního dne Romů řadu akcí, které se uskuteční od 8. do 12. dubna.

Přečteno: 1920x

EU, Evropská komise, Mezinárodní den Romů, Brusel

Předlice. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

V Předlicích začala likvidace skládky. Zapojili se místní obyvatelé, náklady platí město

20.6.2018 16:13
V ústecké čtvrti Předlice začal v úterý 6. června úklid skládky ve vnitrobloku několika soukromých domů. Odvoz odpadů finančně zajišťuje město, informuje radnice v tiskové zprávě na webu. Domy přilehlé ke skládce patří soukromým vlastníkům, žijí v nich chudí lidé, především Romové.

Gypsy Kings - The Original Gypsies of Camargue (FOTO: Lagardere No Limits)

Gypsy Kings: Změnili jsme název, ale duše kapely je pořád stejná a naše hudba se nemění

20.6.2018 14:53
Koncertu předcházela změna názvu z původních Gipsy Kings na nové The Original Gypsies of Camargue kvůli právnickým tahanicím mezi zastupitelskými agenturami několika zakládajících členů. Na pražském koncertu vystoupili čtyři původní členové kapely: Patchaï Reyes, Canut Reyes, Paul Reyes a Chico Bouchikhi, které doprovodilo dalších jedenáct muzikantů.

Moldava nad Bodvou (FOTO: Repro SME.sk/MECEM)

Slovenský soud po kontroverzní policejní razii potrestal pouze Romy

20.6.2018 11:33
Pět let od kontroverzní policejní razie v romské lokalitě na východním Slovensku soud zatím nepravomocně potrestal dva ze šesti Romů obžalovaných z křivé výpovědi, při které nařkli policisty ze surového jednání. Upozornily na to nevládní organizace, podle kterých se tak ze zraněných stali pachatelé a stát případ nikdy nezávisle nevyšetřil. Slovenská ombudsmanka vybídla, aby z policejních akcí byly pořizovány kamerové záznamy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.