Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Aktuálně.cz: Sterilizace žen bez jejich souhlasu je trestný čin

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Sterilizace žen bez jejich souhlasu je trestný čin. K tomuto závěru dospělo Okresní státní zastupitelství v Mostě, které prošetřovalo případ sterilizací dvou žen z Krupky a Mostu-Chanova v mostecké nemocnici. Podle ochránců lidských práv jde o průlomové rozhodnutí. Padlo dva roky od chvíle, kdy bylo v kauze nedobrovolných sterilizací podáno první trestní oznámení. Většina případů byla odložena, píše server Aktuálně.cz.

Státní zastupitelství uvedlo, že lékaři porušili práva žen a předpisy i zákon upravující sterilizace. Bez vědomí ženy provedli zákrok, který nesouvisel s bezprostředním ohrožením jejího života.

“Jejich jednání tak naplnilo všechny znaky trestného činu ublížení na zdraví, a to nejen po formální, ale také po materiální stránce, neboť stupeň společenské nebezpečnosti – i s přihlédnutím k motivu jednání – je vyšší než nepatrný,” cituje server rozhodnutí státního zastupitelství. Liga lidských práv se už v roce 2005 s oběma případy obrátila na veřejného ochránce práv, ten pak podal trestní oznámení.

Podle serveru jde o průlomové rozhodnutí, protože vyšetřující orgány se doposud řídily stanoviskem Nejvyššího státního zastupitelství z konce devadesátých let. Podle něj lékař zpravidla není trestně odpovědný za případy, v nichž nemocný nedal souhlas k provedení lékařského výkonu, avšak výkony podle pravidel lékařské vědy ošetřující lékař provedl.

Přestože mostecké státní zastupitelství rozhodlo, že nedobrovolné sterilizace jsou v případech z roku 1993 a 1998 trestným činem, konkrétní viníky neoznačilo. Protože už jde o promlčené případy, nařídilo vyšetřovatelům, aby oba případy odložili. Případ ale ještě prověří Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, píše Aktuálně.cz.

Nemocnici v Mostě ochránci lidských práv kritizovali kvůli sterilizacím desítek žen ze sídliště Chanov. Podle zprávy veřejného ochránce práv v této nemocnici byla v rozporu s právem sterilizována žena z Chanova dokonce ještě v listopadu 2003. V tomto případu podala Liga lidských práv občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon