Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Bezpečnost v problémové části Orlové zvýší policejní služebna

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Nová služebna strážníků by měla zvýšit bezpečnost v problémové části Orlové. Městskou částí Poruba v minulosti zmítaly rasové nepokoje a ultrapravicoví radikálové tam dokonce organizovali protiromskou domobranu. O vybudování nové služebny rozhodli minulý týden orlovští zastupitelé. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Nataša Cibulková.

Strážníci by měli být v nové služebně pracovat čtyřiadvacet hodin. “Jeden policista by byl nastálo k dispozici občanům k nahlášení událostí a další čtyři strážníci by v terénu dohlíželi na bezpečnost v dané lokalitě. Chceme se daleko více přiblížit občanům Poruby,” uvedl pro ČTK starosta města Jiří Michalík.

Cibulková dodala, k tomuto kroku zastupitele vedla především kriminalita, která v oblasti výrazně vzrostla během posledních dvou let. Situace eskalovala v prosinci 2005. Tehdy členové hnutí Národní odpor Orlová začali organizovat domobranu. Tvrdili, že chtějí ochránit lidi z řad starousedlíků před zloději a násilníky.

Na první hlídky se dostavily asi tři desítky ultrapravicových radikálů. Tři z nich policie zadržela, protože se ozbrojili. Odvolání hlídek následovalo po slibu starosty Orlové, že s extremisty zasedne ke kulatému stolu.

“Dnes už je v Porubě situace daleko klidnější, nicméně obyvatelé ještě stále mají strach,” řekla mluvčí. “Jsem přesvědčen o tom, že už jen stálá přítomnost městské policie v této části města zvýší pocit bezpečnosti obyvatel a naopak, zkomplikuje život pachatelům trestné činnosti,” dodal starosta.

Nová služebna vznikne v nebytových prostorách města. Na její zřízení zastupitelé vyčlenili částku 250.000 korun. “V tuto chvíli je služebna v Porubě nutnou záležitostí. Když se situace v budoucnu vyřeší a situace uklidní, mohou prostory i opět sloužit k podnikatelským účelům,” vysvětlil místostarosta Radislav Mojžíšek.

Rasové nepokoje se nevyhýbají ani dalším částem Orlové. Loni v září například v jiné části města násilnosti mezi Romy a příslušníky hnutí skinhead vyvrcholily několika vzájemnými potyčkami. Ke slovu přišly i sekery, baseballové pálky, řetězy a boxery. Policisté ve městě posílili hlídkovou službu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon