Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Billboard v Plzni odkazuje na Čunkův postoj k Romům

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Nedaleko plzeňského autobusového nádraží, v Tylově ulici, se objevil billboard, který upozorňuje na postoj vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka k Romům. “Cestujte zdarma s CK KDU-ČSL,” vyzývá plakát, na němž je Čunek obklopený třemi Romkami. Pod koláží je nápis “Letní opalování s Čunkem,” uvedl server iDnes.cz, který na billboard upozornil.

Autory plakátu jsou podle serveru lidé z recesistické Balbínovy poetické strany. “Nejsme pod tím podepsaní, nejsme ti, kteří to platí, ale z naší dílny to tak trochu je,” řekl iDnes.cz Jiří Hrdina, který ve straně zastává funkci geniálního guvernéra. Kdo je zadavatelem, neprozradil. Prý ani neví, kolik billboardů po republice je. “My jsme pouze autoři kreativního provedení, za realizaci neodpovídáme,” dodal. Naznačil ale, že zadavatele kampaně je třeba hledat přímo uvnitř KDU-ČSL.

Čunek dnes ČTK řekl, že o plakátu nic neví, ale nevěří tomu, že by za jeho vznikem stál někdo z KDU-ČSL. “Že by někdo v KDU-ČSL byl tak lačný po tom mě ‘sundat’, že by tím poškozoval i KDU-ČSL, to si myslím, že ne,” uvedl.

Balbínova poetická strana karikovala politiky KDU-ČSL již v minulosti. “Balbínovci” nechali vylepit například plakáty, na kterých byl Hrdina společně s tehdejším předsedou křesťanských demokratů Miroslavem Kalouskem a text “Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina”.

Nyní tedy recesistická strana zaměřila svou pozornost na Čunka. Šéf lidovců si vysloužil kritiku ochránců lidských práv za postoj k Romům již loni jako starosta Vsetína. Radnice na podzim nechala vystěhovat neplatící romské rodiny ze zchátralého pavlačového domu v centru do nových kontejnerových bytů na okraji města, část přesunula do rozpadlých domů v jiných okresech. V reportáži televize Nova pak Čunek řekl, že město zbavuje vředu. Naposledy pobouřil romské organizace a aktivisty výroky o tom, že kvůli získání peněz od státu se musí člověk opálit a dělat binec a ohně na náměstích. Pak tvrdil, že slovy nemířil na Romy, ale na politiky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon