Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Bolest šikany

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Šikana byla donedávna tabu. Ale školní šikanování je velmi starý fenomén, stejně starý jako škola sama. Je závažným celospolečenským problémem, který je nutné neodkladně řešit.
Co vlastně šikana je a jak se projevuje? Šikana je nemoc, nemoc toho, kdo šikanuje. Je to nemocné, tedy patologické chování. Důležitým znakem šikany je převaha agresora. To ji odlišuje od běžných „chlapeckých šarvátek“.
Šikana je jakékoli chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného člověka.
Zahrnuje fyzický útok (např. bití nebo poškozování věcí druhého) i útok slovní. Šikana je nebezpečná a její následky mohou být vážné, ba celoživotní. Šikana dle JUDr. Choděry může naplňovat i znaky konkrétního trestného činu!
Vždycky se jí braňte!

Ojedinělý střet, od hádky po rvačku, šikanou nebývá. Šikana je záměrné užití síly zpravidla opakovaně, ať už je to bití, ohrožování, vydírání, oloupení, rozšiřování pomluv. Šikana podle posledních průzkumů postihuje až 40 % dětí.

Nejčastější oběti jsou příslušníci menšin nebo děti čímkoli odlišné od očekávaného průměru. Většina dětí šikanu nepřizná, obvykle ze strachu, cítí se bezmocně. Záminkou pro šikanu může být cokoli, běžná věc – tloušťka, brýle, barva vlasů, prostě jakákoli odlišnost, dokonce i přednost či talent. Tři čtvrtiny případů šikany se odehrávají ve škole, zbytek na cestě do školy, případně v okolí domova. Proč si děti a mladiství tolik libují v činnostech plných násilí? Servat se, zdemolovat lavici či potrápit slabšího spolužáka a hlavně to natočit na mobilní telefon – to je hit posledních dní. Školáky už nebaví filmy plné násilí jenom sledovat, oni je sami tvoří. Znepokojuje to celou společnost. Na internetu stačí spustit stránky YOU TUBE a zadat klíčové slovo šikana. Vyhledávač pak vytřídí seznam příspěvků.

Na školácká videa s násilím se začalo upozorňovat letos na jaře, kdy se provalila hromadná rvačka žáků dvou základních škol v Ústí nad Labem. Bitku si děti natočily na video a nahrávku umístily na internet. V České Třebové zase žáci devátých tříd nasadili učiteli na hlavu odpadkový koš. V březnu 2007 trojice osmáků natáčela rvačku, při níž byl 14letý žák zraněn kopnutím do ledvin. Děje se na to na celém světě. Třeba v říjnu 2006 v polském Gdaňsku ponížili spolužáci 14letou školačku, když ji svlékli, osahávali a předváděli znásilnění. Asi dvacetiminutovou scénku nahráli na mobilní telefon. Dívka trauma neunesla a oběsila se. Nějaká nová rvačka se na internetu objeví snad každý týden. Dokonce podle posledních zpráv se začínají natočené příspěvky i honorovat! Co vede mladé lidi k natáčení agrese, a dokonce vraždění? Podle M. Koláře, specialisty na dětské násilí, školákům tato videa dávají falešný pocit moci a důležitosti, že se zkrátka ve světě můžou aspoň takto prosadit. Každý člověk má navíc hluboko v osobnosti zakořeněnou náchylnost ke krutosti, kterou lze překvapivě snadno nastartovat.

Co si myslet o posledním případu, kdy 23letý student Virginského polytechnického institutu zabil 32 lidí a po činu spáchal sebevraždu? A co o deníku školáků, kteří na škole v Columbine zastřelili 13 lidí a desítky zranili, a mluví o zabíjení jako o zábavě? Na univerzitě v Austinu Ch. Whitman postřílel v roce 1966 14 lidí. A mohl bych pokračovat. Jde z toho hrůza. Školní masakry trápí především USA, zažila je však už i Evropa. Ale i školy u nás by se měly probudit a co nejdřív šikanu řešit. Na každé škole je někdo neoblíbený či jinak „postižený“, na jehož úkor je prima dělat „legrácky“. Zatím to lze ještě řešit, dokud nedošlo ke zlomu, kdy se šikanování stane nepsaným zákonem i pro slušné děti a celá skupina se stává krutou a šikanování skupinovým programem.

Co amatéři ještě točí:

Happy slapping – kruté videosekvence, v nichž se aktéři baví útoky na nic netušící oběti. Skupinka teenagerů na ulici hodí klacek pod kola cyklistovi a krkolomný pád oběti si s radostí natáčí.

Bumfi ghts – zaměřeno především na rvačky žebráků nebo útoky na ně a ničení majetku (demolování hromadných prostředků, laviček, nákupních vozíků). Záběry ukazují často brutální násilí.

Jackass – označení nebezpečné, nechutné až odporné zábavy, kdy aktéři provádějí cokoli šokujícího.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon