Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Česká televize uvede dokument věnovaný Mileně Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Druhý program České televize uvede 25.7. v 18 hodin v pravidelném multikulturním magazínu Kosmopolis portrét významné české romistky a indoložky, pedagožky, vědkyně Mileny Hübschmannové.

Dokumentární film režiséra Adama Geberta se pokouší posmrtně sestavit obraz této významné osobnosti, ke slovu se tak namísto Mileny Hübschmannové dostávají její přátelé a ti, kteří jí byli v životě nejblíže. Dokument rovněž zachytí události, které následovaly bezprostředně po jejím tragickém úmrtí v roce 2005 a diváky tak zavede na pietní shromáždění, setkání romských předáků či na koncert k poctě této ženy.

Milena Hübschmannová se narodila v roce 1933. Po maturitě na anglickém gymnáziu studovala hindštinu a urdštinu na FF UK v Praze. Od roku 1953 se zajímala o romštinu, kterou se naučila v romských rodinách. Od té doby se soustavně věnovala sběru romského folkloru. V letech 1956 až 1967 pracovala v Českém rozhlase a poté v Československé akademii věd, odkud musela odejít pro nesouhlas s asimilační politikou vůči Romům. Od roku 1982 vyučovala romštinu na Jazykové škole v Praze. V roce 1991 iniciovala vznik katedry romistiky pod Indologickým ústavem FF UK, kde až do své smrti vyučovala. Milena Hübschmannová byla spoluautorkou romsko-českého a česko-romského slovníku, autorkou odborných článků, knih a překladů z romštiny, sběratelkou romských pohádek a redaktorkou časopisu romistických studií Romano Džaniben. Celý život aktivně bojovala proti asimilaci Romů a porušování jejich práv, zachycovala romskou kulturu a podporovala rozvoj romského jazyka a literatury. Za svoji práci byla v roce 2002 oceněna tehdejším prezidentem republiky Václavem Havlem Medailí za zásluhy III. Stupně. Zemřela v roce 2005 při automobilové nehodě v Jihoafrické republice.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon