Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Český premiér Petr Nečas jednal s bulharským předsedou vlády Borissovem o Schengenu i romské menšině

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Do Prahy přiletěl kvůli jednání s premiérem Nečasem jeho bulharský protějšek Bojko Borissov. Ústředním tématem dnešního jednání bylo zhodnocení dosavadních bilaterálních vztahů spolu s jejich budoucím posílením. Nečas jednal s předsedou vlády Bulharské republiky Bojkem Borissovem ve Strakově akademii v Praze.

Návštěva Borissova měla kromě jiného přispět k posílení česko-bulharských vztahů, výměně názorů na evropské i mezinárodní otázky a rozšířit možnosti dalšího rozvoje spolupráce v politické, hospodářské i kulturní oblasti. Na začátku tiskové konference podepsali ministři kultury obou zemí dohodu o kulturní spolupráci obou zemí.

Země, které si kladou další podmínky pro bulharský přístup k schengenskému prostoru, se chovají podle českého premiéra Petra Nečase nekorektně, nefér a neevropsky. Připomeňme, že Bulharsku se, stejně jako Rumunsku, na konci září nepodařilo do evropské zóny volného pohybu osob vstoupit. Obě nejmladší členské země EU splnily technické podmínky nutné pro vstup do tohoto prostoru, jako je třeba zabezpečení hranic a podobně, některé členské státy ale oběma zemím vytýkají nedostatečný boj proti organizovanému zločinu a korupci. K rozšíření Schengenu je třeba jednomyslný souhlas všech jeho členů, ale proti jejich připojení se postavily Nizozemsko a Finsko.

Nečas dnes zdůraznil názor české vlády i svůj osobní, že přistoupení Bulharska do Schengenu podporuje. “Považujeme za nekorektní a neférové jednání, jestliže jsou vůči Bulharsku vznášeny další požadavky, které jdou nad rámec podmínek pro přistoupení,” prohlásil předseda vlády.

Bulharský premiér Borissov novinářům řekl, že jeho země kritéria splnila. “Já věřím, že evropské státy nepřipustí podobný typ chování. Sníží to prestiž a bude to obrovské nebezpečí a hrozba pro celistvost EU,” poznamenal. Precedens s odmítnutím přijetí Bulharska a Rumunska se podle něj dotkne všech dalších uchazečů. Na snaze Bulharska o plnou integraci do evropských struktur se podle Borisova nic nemění. “My chráníme Evropskou unii takovým způsobem, jakým si to unie přeje,” dodal.

„Bulharská vláda stejně jako česká vláda odmítá stanovit termín přistoupení k euru – nikdo neví, jak se projekt vyvine,“ řekl po jednání český premiér Petr Nečas. Bulharský premiér Boyko Borissov potvrdil, že se vstupem do eurozóny také nespěchají. „Nechceme vstoupit rovnou do dluhů,“ řekl premiér Borissov. „Obě naše země patří do koalice zemí rozpočtově odpovědných vlád,“ zdůraznil český premiér.

Diskuse se dotkla i tématu romské menšiny v obou zemích. Několika bulharskými městy otřásají, stejně tak jako u nás ve Šluknovském výběžku, mohutné protiromské nepokoje, do kterých se například v Sofii zapojilo několik tisícovek lidí a jednala kvůli nim i bezpečnostní rada státu. Borissov dnes zdůraznil, že podobné problémy mají skoro všechny východoevropské země. Hovořil také o tom, že se snaží motivovat ke školní docházece děti ze sociálně vyloučených lokalit, ghett, kterých má ale jeho země na rozdíl od České republiky historicky, po celá desetiletí, skutečně mnoho. „I u nás se snažíme dostat děti z těchto sociálně vyloučených lokalit do škol. Je to náš prvořadý úkol. Dokonce jim dáváme i svačiny a snažíme se je motivovat, aby byly ve školách, aby se romské děti vzdělávaly,“ řekl premiér Boyko Borissov.

Nečas k tématu poznamenal, že ČR chce otázku romské komunity řešit cestou integrace a zamezení jejího sociálního vyloučení a připomněl strategii boje proti sociálnímu vyloučení, nedávno schválenou vládou. Česká vláda problém podle něj vnímá jako sociální a chce prosazovat stejná práva a povinnosti pro všechny občany ČR.

Hned po jednání s premiérem Nečasem, krátce po poledni, Borissova na Pražském hradě přivítal prezident Václav Klaus. Po jednání s českou hlavou státu ho čekala schůzka se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Ještě dnes v podvečer Borisov společně s prezidentem Klausem v Rožmberském paláci Pražského hradu zahájí výstavu s názvem Klenoty bulharských ikon 15. až 19. století. Zpět do své vlasti odletí zítra.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon