Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chomutov bude mít po letech centrum pro mládež

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Po třech letech se Chomutov nejspíš dočká sociálního a kulturního centra pro děti a mládež. Původně jej mělo vybudovat občanské sdružení Kuprospěchu, které si proto pronajalo od města už v roce 2006 bývalé kino Evropa v sídlišti Březenecká. Ani po několika letech však nesehnalo peníze na opravu chátrajícího objektu. Město se proto dohodlo s Oblastní charitou Most, řekla dnes novinářům primátorka Ivana Řápková.

Od centra si město slibuje zlepšení image Chomutova, omezení vlivu rizikových jevů na děti, zejména dostupnosti drog, a také rozvoj místního společenského života.

Mostecká charita vybuduje centrum i s poradnou pro mládež v současném sídle ústavu sociální péče v sídlišti Kamenná, který se přestěhuje do jiných prostor. V objektu působí i zařízení Klokánek pro opuštěné děti. “Charita požádala Ústecký kraj o dotaci, která by měla vystačit na dva roky provozu nízkoprahového centra pro mládež. Pracovníci charity mají navíc dlouholeté zkušenosti se sociálním ambulantním poradenstvím a terénními programy přímo v rodinách,” uvedla Řápková.

Bývalé chátrající kino Evropa by podle ní mohlo být přebudováno na parkovací dům. “Je to návrh občanů, parkovacích míst pro automobily je zejména v panelových sídlištích zoufalý nedostatek. Máme dvě možnosti. Buď budovu prodáme investorovi, který zde parkoviště vybuduje a bude provozovat, nebo se toho ujme samo město. V prvním případě by byl ale poplatek za odstavení vozu nejspíš příliš vysoký, což nechceme,” dodala.

Sdružení Kuprospěchu se v prosinci spojilo s obecně prospěšnou společností Člověk v tísni, která měla pomoci uspět se žádostí o dotace z programů EU. Příspěvek chtělo sdružení použít právě na rekonstrukci kina Evropa a jeho přestavbu na kulturní a sociální centrum zaměřené na děti a mládež. “Nic se však nedělo, kvůli liknavosti sdružení je město napadáno, že není schopno nízkoprahové centrum zajistit. Proto jsme se se sdružením rozešli,” vysvětlila Řápková.

“O rozhodnutí města už víme, zatím jej nechceme komentovat. Vyjádříme se prostřednictvím tiskové zprávy ještě v tomto týdnu,” řekl ČTK Petr Karásek ze sdružení Kuprospěchu, které mělo kino pronajaté za symbolickou korunu ročně.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon