Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Děčínem pochodovali extremisté, policie zadržela tři osoby

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Tři osoby zadržela policie v souvislosti s dnešním pochodem pravicových extremistů v Děčíně. Všechny předvedla z Tyršova mostu, kde protestovala skupina zhruba 50 anarchistů a antifašistů proti procházejícímu pochodu nacionalistů. Důvodem zadržení bylo podle mluvčího děčínské policie Ladislava Cvika rušení veřejného pořádku. Nacionalisté ze skupiny Autonomní nacionalisté Sever pořádali pochod, který nahlásili magistrátu jako akci proti toleranci a dekriminalizaci drog. Policie k sobě znesvářené tábory nepustila.

Průvod více než stovky nacionalistů s černými vlajkami a transparenty vyšel před 14:00 od děčínského Východního nádraží. Za skandování hesel proti drogám prošel centrem města až na Smetanovo nábřeží, kde zazněly čtyři proslovy. Poté se celá skupina v doprovodu policistů vrátila zpět na nádraží, kde se rozdělila. Někteří odjeli domů, většina se vydala do děčínských restaurací.

Antifašisté a anarchisté čekali na demonstrující nacionalisty na Tyršově mostě. Obě skupiny od sebe oddělil kordon těžkooděnců. Antifašisté skandovali hesla proti nacismu a rozvinuli transparent s nápisem “Nácky tu nechceme”. Policistům se povedlo zabránit jakémukoli styku obou skupin.

Podobný pochod se v Děčíně konal poprvé. Policie se obávala možných násilností, proto podle Cvika do akce nasadila více než dvě stovky lidí. Demonstranty sledoval i vrtulník, antikonfliktní tým, těžkooděnci, kriminalisté v civilu a policisté na lodi. V pohotovosti byla i celá děčínská městská policie, která do akce nasadila všech zhruba 50 strážníků. Ředitel městské policie Marcel Horák řekl, že strážníci měli zasahovat jen v případě porušení veřejného pořádku. Po dohodě s policií organizátoři před pochodem slíbili, že se nebudou pouštět do žádných potyček, což také dodrželi.

Podle děčínského primátora Ladislava Rašky byl pochod řádně nahlášen a magistrát neměl důvod ho nepovolit. “Sice se na akci díky propagaci na internetu nabalila spousta různých živlů, ale jsem rád, že pochod prošel v klidu a nic se nestalo,” řekl Raška ČTK.

Podle policie se akce obešla bez větších incidentů. “Pochod probíhal v pořádku, organizátoři dodrželi to, co slíbili,” řekl Cvik. Podle něj bude policie zbylé skupinky demonstrantů stále monitorovat.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon