Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Deset procent podpory veřejnosti pro Národní gardu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Výzkum 2500 dospělých respondentů od Progressive Institute („Pokrokový ústav“) prokazuje, že 10 % maďarské veřejnosti sympatizuje s radikálním nacionalistickým hnutím Magyar Garda (Maďarská anebo Národní garda). Kdyby se z tohoto hnutí stala politická strana, volilo by ji zhruba 9 % maďarských obyvatel. Garda, která se nyní odvolává proti jejímu zákazu, je těsně spjatá s politickou stranou Jobbik – radikálními nacionalisty, kteří mají dostatečnou podporu, aby překročili 5 % a dostali se do parlamentu. Dnes v Maďarsku existuje větší otevřenost k extremistickým hnutím. Podle ústavu je to vedlejší efekt tlaku chudoby a nezaměstnanosti kvůli finanční krizi a zároveň vetšího výskytu kriminality a násilí. Jobbik zapsal Gardu s úřady v červnu 2007 jako kulturní organizaci, která připravuje mládež jak duševně, tak fyzicky pro mimořádné situace, které by mohla vyžadovat mobilizace. Garda má kolem 2000 členů a uspořádala hned několik pochodů, aby zastrašovala romskou komunitu na různých místech v několika lokalitách. Garda je odsouzená nejen v Maďarsku politickými stranami, nevládními organizacemi a organizacemi menšin. Strana Jobbik nepodporuje novelu maďarské ústavy, která by zakázala odpírání holocaustu.

Jobbik znamená „Hnutí pro lepší Madarsko“. Jeho ultrapravicová agenda obsahuje znovuzavedení trestu smrti, ekonomickou samostatnost, a vykázaní všech Romů z Maďarska. Je dost možné, že se Jobbik dostane do Evropského parlamentu v červnových volbách. Strana se původně zakládala v roce 2002 jako mládežnická organizace pravicové strany Fidesz – největší strany maďarské opozice, která pravděpodobně vyhraje příští volby. Od 2003 je Jobbik samostatnou stranou. V srpnu 2007 začalo 56 mužů nosit černobílé stejnokroje a čepice podle vzoru z meziválečného období. Takto se shromáždili v Budapešti vedle prezidentského paláce. Jejich vůdce Gabor Vona (31) přislíbil, že bude bojovat za jeden národ, jedno náboženství a jednu vlast. Obřadu se zúčastnili politici z Fidesz a první postkomunisticky ministr obrany Lajos Fur. Od roku 2007 se strana rozrostla až na 2000 členů.

Gabor Vona se dobře obléká a je často focen s úsměvem, vypadá spíš jako obchodník než jako vůdce radikální strany. Je to bývalý učitel, který vystudoval dějiny a psychologii, a je si vědom, že musí extremistický obsah předávat širšímu spektru voličů, ale v mírnějším balení. Krisztina Morvai, profesorka budapešťské univerzity, je jejich hlavní kandidátkou do Evropského parlamentu. Morvai nedávno pracovala pro OSN, je dokonala kandidátka pro stranu, která se snaží zlepšit svůj obraz. Nový maďarští nacionalisté vědí, že reproduktor a banda násilníků jim nedokáže zaručit úspěch ve volbách.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon