Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Devla, devla!

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Před rokem touto dobou vyhlásila česká Obec spisovatelů literární soutěž na téma Romové-Cikáni. Ačkoliv obvykle téma nediktují, tentokrát udělali iniciátoři výjimku. „Speciální literární téma reaguje na společenskou atmosféru a potřebu refl ektovat toto téma na kulturní úrovni,“ nechala se před rokem slyšet předsedkyně obce spisovatelka Eva Kantůrková. Nyní, kdy byla soutěž ukončena a literární příspěvky vyhodnoceny, přichází z těchto míst další dobrá zpráva. V březnu budou všechny texty souborně vydány v knize nazvané dle jedné z povídek Devla, devla!
Zainteresovaná veřejnost si brzy bude moci přečíst, jak pestře a osobitě toto téma ztvárnili romští a neromští spisovatelé i nadšení neprofesionálové. V jedné knize se tak potká milostná lyrika Vlada Oláha s povídkami Emila Cíny – O velké lásce a O lidech, kteří nevedli válku. Spisovatelka Jarmila H. Čermáková přispěje svými básněmi, zcela jiné čtení poskytne román Květušínská poéma od Miroslava Dědiče, jenž v 50. letech 20. století působil jako učitel tzv. cikánské školy.

O tom, že půjde o čtení více než zajímavé, se první šťastlivci mohli přesvědčit koncem listopadu v pražském divadle Talent Illusion. Za přítomnosti samotných autorů zde proběhlo první veřejné čtení vybraných textů, jejichž tematická a náladová různorodost jenom potvrdila rozličnost hry s jazykem a bezbřehost lidské fantazie.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon