Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dílna romské hudby

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Pro zájemce o romskou hudbu sdružení připravilo na víkend 24.-25. května dílnu s lektorkou, doktorandkou etnomuzikologie Harvardovy univerzity Petrou Gelbart.

„Romské hudební styly jsou ve skutečnosti velmi různorodé a pracují nejen s emocemi, ale i s uměleckou a životní filozofií stejně jako s propracovanou technikou. I člověk bez oslňujících dovedností však může být autentickým interpretem romských písní. Stačí, aby věděl, co chce svým zpěvem říct, ke komu chce proniknout (třeba sám k sobě) nebo jakou pozici v kolektivu chce zaujmout,“ uvádí lektorka, jejíž hlas bývá popisován jako „mnohem větší, než její postava” a její technika se často vykazuje vysoce propracovanou ornamentací.

V této dílně se příchozí seznámí s písněmi českých, slovenských a ruských Romů. Důraz bude kladen na procítěnost a dramatický projev, ale i na rytmicko-melodické prvky, které dokazují, že nás baví s hudbou pracovat. Ke zpěvu patří i pohyb – přinejmenším luskání nebo tleskání a u pomalých písní také mimika obličeje. V neposlední řadě se účastníci naučí ovládat základní stylistická pravidla zejména středoevropské romské hudby, například zrychlování tempa nebo vokální perkuse,“ láká Petra Gelbart.

Lektorka pochází z rodiny moravských, německých a slovenských Romů. Zájem o hudbu a hru na akordeon je přirozenou rodinou tradicí. Kromě studií působila na své domovské univerzitě jako asistent a vedla Traditional Music Ensemble. Jako sólistka vystoupila na řadě pódií v USA a v dalších zemích.

Dílna bude probíhat od 10 do 17.30 s pauzou na oběd v prostoru Druna, Křemencova 10, Praha 1. Cena za dvoudenní workshop činí 1800,- Kč, studenti, důchodci a osoby na rodičovské dovolené 1650,- Kč. Přihlášku na dílnu naleznete na adrese www.hlasohled.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon