Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dílo mladé romské výtvarnice ozdobí brněnské muzeum

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Muzeum romské kultury v Brně otevírá ve čtvrtek 27.9. v 16.30 výstavu s tajuplným názvem „Jednou večer – Sny?“ Autorkou obrazů je mladá romská umělkyně Věra Kotlárová, která svůj um zdokonalovala na Fakultě výtvarných umění v Brně. Vystavovanými obrazy jenom potvrzuje, jak tematicky i ztvárněním nesourodá může být tvorba Romů.

Výstava s názvem „Jednou večer – Sny?“ prezentuje dílo autorky ve dvou rovinách, obrazové a zvukové. „Část obrazová vypráví tiše a beze slov, v části zvukové vyprávím své příběhy o tom, co se jednou stalo a víckrát se už nebude opakovat…“, komentuje koncepci výstavy Kotlárová.

Věra Kotlárová se narodila v roce 1980 v Českém Krumlově. V letech 1999 – 2005 studovala obor kresba a intermedia na FaVU VUT v Brně. Jednou z technik, které využívá, je roztírání barevných pigmentů prsty na velké plátěné plachty. Otisky prstů vrství přes sebe a průběžně rozvíjí pulsace a toky, které při tomto procesu vznikají. Výsledkem jsou abstraktní díla s výraznou dynamikou a prostorovým uspořádáním, jež zároveň fungují jako doklady o fyzickém aktu malby. Dále autorka pracuje s kombinovanými technikami, kdy využívá akrylové barvy, proškrabávání kartáčem, dolepování sklíček…

Kromě netypického výtvarného projevu, je Kotlárová výjimečná i přístupem k tvorbě. Většina Romů – umělců objevuje své nadání spíše omylem – při snaze zútulnit si domov, přivydělat si peníze, nebo třeba při krácení volného času. Věra Kotlárová je případ zcela opačný. Zdá se, že tvůrčí proces je její přirozeností odjakživa. Umění se věnuje bezprostředně a cílem jejího počínání není výsledný obraz, ale proces malby samotný. Vzhled a vyznění obrazu se neustále mění, malířka často kombinuje výtvarné techniky, užívá koláže, roztírá barvu prsty.

Během studií na FaVU VUT v Brně docházela do zábrdovického dětského domova doučovat romské děti. Znepokojení ze stavu domu i blízké fary ji ponouklo k uspořádání charitativní akce v prestižních prostorách brněnského Domu umění, výtěžek z prodeje obrazů více než osmdesáti renomovaných českých výtvarníků byl pak použit na rekonstrukci zmíněných budov. V roce 2006 měla samostatné výstavy nazvané Ohromné maličkosti, Trojice boží, apod.

V prostorách Muzea romské kultury bude k vidění až do 4.února 2008.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon