Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

DSSS se nedostala do rady města Krupka

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Čtrnáctitisícová Krupka na Teplicku má nového starostu. Stal se jím dosavadní místostarosta Zdeněk Matouš, který byl zvolen v roce 2005 coby nezávislý za ČSNS 2005 a NK-Šance pro město. Problém spočívá v tom, že opozice i neziskové organizace Matouše spojují s kupčením s hlasy, kvůli němuž se volby ve městě dvakrát opakovaly. Matouš však vždy podezření odmítl. Po uznání třetích voleb soudem všechny strany uzavřely vyjma Zdravé Krupky a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) koaliční smlouvu.

Místostarostou byl zvolen komunista Jaroslav Dubský, pro něhož hlasovali i zástupci čtyř dalších stran včetně ODS a ČSSD. Povolební vyjednávání byla velmi hektická; těsně před verdiktem soudu se všechny ostatní strany distancovaly od Zdravé Krupky a naznačily tím, jaká koalice se zřejmě zrodí. Zdravá Krupka proti kupčení s hlasy vystupovala nejhlasitěji a během povolebních vyjednávání se octla v izolaci. Zvolení samotného Matouše místní překvapilo, ještě před rozhodnutím soudu mimo záznam odmítal, že by vůbec o tuto funkci stál.

Opozice Matouše podezírá, že se drží u moci proto, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle pořadu Reportéři České televize Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně; vydělal údajně asi 43 milionů korun. Matouš i ve vztahu k dřívějším podezřením odmítá, že pochybil. Na dotaz ČTK ale začátkem října odpověděl, že tehdy opravdu na transakci vydělal, ale ne tolik a zdůrazňuje, že se nedostal do střetu se zákonem.

Kvůli včerejší volbě starosty přišla na zastupitelstvo dokonce i zhruba stovka návštěvníků. Značnou část z nich tvořili muži spjatí s místním fotbalem potažmo s uskupením HNHRM a Sportovci pro Krupku, které má tři mandáty z 21, a jako jedno z prvních jednalo s Matoušem o koalici. Kdykoli začali zástupci Zdravé Krupky hovořit, “fotbalisté” se jim začali posmívat. Krupský fotbal se během Matoušova místostarostování vyšvihl z okresních soutěží až do krajského přeboru, páté nejvyšší soutěže v Česku a škvárové hřiště se proměnilo v pohledný stadion.

Podezření z kupčení s hlasy provázelo všechny volby. Vloni v říjnu se například na parkovišti na sídlišti Horní Maršov srotilo několik desítek Romů, kterým neznámí lidé rozdávali vyplněné hlasovací lístky a vozili je do volebních místností. A právě starostovo sdružení bývá spojováno s uplácením voličů na romském sídlišti Maršov, Matouš to ale odmítá: “Nikdy, ani u soudu se neprokázalo, kdo podplácel, a já mám vážné pochyby, zda se vůbec podplácelo. Lidé, kteří něco takového tvrdili, byli většinou místní bezdomovci a opilci, jejich motivace je podezřelá.“

Jednání zastupitelstva se zúčastnil také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, do průběhu schůze nijak nezasahoval. Novinářům řekl, že se přijel podívat, protože v Krupce dosáhla DSSS nejvýraznější výsledek v komunálních volbách, do rady města se ale přesto nedostala.

Soud původně volby posvětil, po úspěšné ústavní stížnosti ale změnil názor a zneplatnil je. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení.

Napotřetí soud výsledky posvětil, přestože nevládní organizace Transparency International pořídila nahrávku, na níž hovoří figurant s mužem, který prý kupčení organizoval a mimo jiné potvrdil, že si jej najal Matouš. Soud označil nahrávku za málo průkaznou. Ve všech třech případech měli být voliči nakupování za 300 korun na hlavu; při zhruba třicetiprocentní účasti by tedy “nakoupení” všech 4000 voličů stálo asi 1,2 milionu korun.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon