Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Filmový večer v muzeu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

1953 podle povídky Ludvíka Aškenazyho. Duch 50. let a zejména politika vůči Romům se výrazně podepsaly i na tomto snímku. Příběh ovdovělého Fabiána a jeho synka je dobovou agitkou o převýchově „cikánských obyvatel“ v manuálně pracující a v omezené míře vzdělané občany.

Gejza Fabián přichází se svým synem pracovat do Kunčic na Ostravsko netušíc, nakolik tento krok změní jejich život. Z Fabiána se stane svářeč, synka přijmou do místní pionýrské organizace. Společně se naučí číst a psát… Nic však neprobíhá úplně jednoduše. Někteří lidé jsou netolerantní a jiní projevují otevřený rasismus. Ke střetu dojde i mezi otcem a synem. Divák tak sleduje úspěšný pokus o přerod Cikána v nového člověka.

V roli otce se představil Otto Lackovič (zemřel 4. února 2008), jeho syna si zahrál Dušan Klein, dnes známý scénárista a televizní a filmový režisér. Vstup na projekci je zdarma.

V souvislosti s blížícím se datem Mezinárodního dne Romů pořádá brněnské muzeum tvůrčí dílny a různé doprovodné programy. 8. dubna bude proto vstup do muzea po celý den zdarma.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon