Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Holešovskou policejní školu studuje i 41 žáků z 12 menšin

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Žáci z řad národnostních menšin mají stále větší zájem studovat na Střední policejní škole ministerstva vnitra v Holešově. Zatímco ještě před lety do ní docházeli pouze jednotlivci a zájem prý prakticky žádný nebyl, dnes z celkem 310 žáků ve škole studuje 41 studentů z 12 národnostních menšin. ČTK to řekl Andrej Rohál z holešovské policejní školy.

“Poměrně velký zájem o náš druh vzdělávání mají žáci z vietnamské národnostní menšiny, kteří při studiu dosahují obvykle velmi dobrých studijních výsledků,” poznamenal Rohál. Ve škole studují také Ukrajinci, Romové, Kazaši, Gruzínci, Chorvaté, Slováci, Poláci, Arméni, Kubánci, Angolané a Mongolové.

Zvýšenému zájmu pomohly dva projekty, které škola realizuje třetím rokem. Prvním je Příprava a výběr žáků z národnostních menšin ke vzdělání, druhým pak Vzdělávání žáků národnostních menšin.

Realizační tým projektu s nadanými dětmi pracuje už před přijímacím řízením. Žáky devátých tříd základních škol vytypovává po celém Česku. Nyní takto pracuje se 145 školáky z řad národnostních menšin. “Největší problém pro nás je tyto děti v České republice vyhledat. Jsme škola výběrová, dostane se k nám zhruba každý pátý zájemce,” upozornil. Potenciální studenti tak musejí dosáhnout co nejlepších výsledků v základní škole a na přijímacích zkouškách musejí skončit mezi prvními 90 uchazeči. “Zájem splňuje naše očekávání. V tuto chvíli máme tyhle žáky už ve třetím ročníku, takže první maturanti z řad menšin nás opustí příští rok,” dodal Rohál.

Ne všichni absolventi ihned po ukončení studia posilují policejní řady. Výrazný počet pokračuje ve studiu na policejní akademii v Praze či na právnických fakultách.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon