Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Indický bollywoodský film míří do Světozoru

31. ledna 2012
Čtení na 6 minut

Do pražského kina Světozor se po roce vrací 5.ročník Festivalu bollywoodského filmu. Od čtvrtka 11.října až do neděle 14.října bude možné díky čtrnáctce indických filmů nakouknout do kuchyně giganta světové filmové produkce.

„Šedesát let poté, co Indie získala vytouženou nezávislost, její plodná kinematografie nadále sleduje, oslavuje a někdy i kritizuje indickou společnost, mezilidské vztahy, kulturu a dokonce i globalizaci. Letos festival představuje širokou škálu starých i nových filmů, které naznačují, čím Bollywood byl a čím může být v budoucnu,“ uvádí organizátoři v průvodním materiálu.

PROGRAM:

ČTVRTEK:

Munnabhai, do toho!

V tomto velice úspěšném a cenami ověnčeném pokračování komedie Munnabhai M.B.B.S. (2003) se sympatický podvodníček Munna a jeho parťák Circuit nechají zaměstnat u vyděrače a bezohledného stavebního podnikatele. Munna se zamiluje do hlasu rozhlasové moderátorky Jahnvi, ale aby ji potkal osobně, musí vyhrát soutěž o životě Mahátmy Gándhího. Aby zvítězil a získal její srdce, rozhodne se studovat Gándhího učení.

17.15

Neutuchající žízeň

Mistrovské dílo režiséra Guru Dutta, jež vypráví o touze po lásce, uznání a vnitřním uspokojení. Existuje těsná paralela mezi hrdinou – básníkem, outsiderem, který se snaží vydobýt si místo ve společnosti – a samotným režisérem, outsiderem, snažícím se odhodit nálepku nezávislého tvůrce ve světě filmu.

17.30

Úder 2

V druhém dílu veleúspěšné série stojí Jai a Ali opět jako policisté před těžkým úkolem. Pan A. – lupič a mistr mezi stratégy – hodlá v Bombaji ukrást diamant nevyčíslitelné hodnoty. Je možné mu v tom zabránit? Nabité akcí, tancem i napětím, pokračování Dhoomu nás ve zběsilém tempu zavede až do Rio de Janeira.

20.15

PÁTEK

Neutuchající žízeň

17.00

1942: A Love Story

Mladý indický pár (syn politika a dcera bojovníka za svobodu) se zaplete do atentátu na britského generála během indického osvobozeneckého boje ve 40. letech a dostanou se tak do konfliktu s vlastními rodinami. Ve filmu uvidíme i kritikou nadšeně přijatý polibek, jenž filmu možná dopomohl i k pěti cenám časopisu Filmfare.

17.15

Ram Teri Ganga Maili

Bollywoodský hit Raje Kapoora vypráví o mladém muži z Kalkaty, který se v horách zamiluje do nevinné dívky a ožení se s ní. Před svým odjezdem domů jí slíbí, že se pro ni brzy vrátí. Nikdy se však již neobjeví. Dívce se narodí dítě a po čase se rozhodne manžela najít.

20.00

Krrish

Sci-fi megahit vypráví o Krishnovi, chlapci obdařeném nadpřirozenými schopnostmi, které zdědil po svém otci, jenž zahynul během vědeckého experimentu. Krishna nyní čelí té největší výzvě, když musí zachránit svět před šíleným vědcem, dr. Aryou.

20.15

SOBOTA

Parineeta

Muzikálová adaptace bengálské novely z roku 1914 se stala nečekaným hitem. Vypráví příběh mladé ženy jménem Lalita, která v dětství osiřela a vychovával ji strýc. Spřátelí se s Shekarem, hudebně založeným synem lichváře, který požaduje od Lalitina strýce vrácení peněz, které mu půjčil. Situace se zahušťuje v okamžiku, kdy se objeví Girish, mladý muž z Londýna, který se do Lality zamiluje a uzavře tak milostný trojúhelník.

11.00

Parzania

Cyrus a jeho rodina jsou pársové – stoupenci v Indii velmi řídce se vyskytujícího politicky neutrálního náboženství. Patří ke střední třídě a žijí spokojeným životem na sídlišti obývaného zejména muslimy. Jednoho rána v roce 2002 indickou společností nevídaným způsobem otřáslo pět výbuchů ve vlaku, při nichž zahynulo 58 hinduistů. Během 24 hodin napadlo 100 tisíc zfanatizovaných hinduistů Ahmedabád. Cyrus bojuje za svůj zdravý rozum a v nastalém zmatku zoufale hledá svého ztraceného syna Parzana. Film natočený podle skutečných událostí.

13.30

Každé manželství začíná slzami

Šahanara se převlékne z růžových džínsů do hedvábného sárí a jede na londýnské letiště přivítat svého manžela. Viděla se s ním pouze jednou – při jejich společné svatbě, kterou domluvila její bangladéšská rodina. Přestože nevěří, že by toto smluvené manželství mohlo fungovat, ustoupí svému otci, který by se jí jinak zřekl. Poté vybere otec manžela i pro svou nejmladší dceru Hušnaru.

16.00

Jhoom Barabar Jhoom

Na úvod filmu plného písní a tanečních čísel přivádí diváky spolu s davem na londýnském nádraží Waterloo k prvnímu songu tajemný muzikant. Rikki, veselý mladík z Pandžábu, tu čeká na svoji snoubenku, poblíž očekává svůj protějšek i Alvira, pákistánská dívka, která se v Británii cítí být doma. Oba se náhodně potkají u jednoho stolu v kavárně.

16.30

Cizinci u nás

Režie: Vlastimil Šimůnek, ČR, 2003, původní verze / anglické titulky, 28 min


17.30

Už nikdy Bhópál

Režie: Lucy Clayton, IND, 2001, původní verze / anglické titulky, 9 min

17.30

Pochopit Mahátmu

Nenásilný odpor. Konfrontace bez nepřátel. Vítězství bez poražených. Jihoafricko-indická koprodukce režiséra Shyama Benegala vypráví o mládí Mohandase Karamchanda Gándhího (známého též jako Mahátma Gándhí) během jeho 21 let prožitých v jižní Africe.

18.30

Fanaa

Od narození slepá Zooni Baig žije v malém městě v Kašmíru se svými rodiči, kteří ji úzkostlivě hlídají. Když projeví přání odjet do Dillí s tanečním souborem místních děvčat, rodiče ji zpočátku odmítnou pustit, později však změní názor. Skupina se v Dillí setká se svým průvodcem Rehanem, kterému se Zooni velmi líbí, posléze se do sebe zamilují a den před jejím odjezdem se spolu vyspí. Rehan se rozhodne Zooni vrátit zrak a objedná ji do nemocnice; ona mezitím pozve do Dillí své rodiče, aby poznali její lásku. Osud však zvolí jinou, daleko drsnější cestu.

19.00

NEDÉLE

Vnitřní svět Shah Rukh Khana

Na jevišti i v zákulisí, mezi Bombají a Dillí, se s námi nejpopulárnější bollywoodský herec dělí o své hluboce osobní vzpomínky, myšlenky a zkušenosti během svého hektického denního programu.

13.30

Zubeidaa

Zubeidaa je nadějná muslimská herečka, kterou její otec – filmový producent – donutí k sňatku se synem svého známého. Jejich vztah dlouho nevydrží, rozpadne se po narození dítěte. Zoufalá žena potká mladého muže urozeného původu, který ji požádá o ruku. Odstěhuje se za ním do Fatehpuru a stane se jeho druhou manželkou. Příběh ovšem nekončí větou „… a žijí spolu šťastně až dodnes“.

14.30

Omkara

Adaptace Shakespearova Othella, odehrávající se na indickém venkově ve státě Uttar Pradesh, má spád a představuje indickou kinematografii ve své původní a i kritikou oceněné podobě.

15.00

Pochopit Mahátmu

17.30

Vnější svět Shah Rukh Khana

18.00

Salaam Namaste

Nikhil a Ambar odjedou z Indie, aby si zařídili život po svém v australském Melbourne. Zatímco Nikhil sní o kariéře věhlasného kuchaře, Ambar odjela, aby se vyhnula svatbě a studuje medicínu. Zamilují se do sebe? A zůstanou spolu? Schyluje se k další velké bollywoodské lásce?

20.00

Parzania

20.30

U všech filmů je třeba provést předem rezervaci místa.

DOPROVODNÝ PROGRAM:

SOBOTA

Bollywood party

Kromě bollywoodského tanečního vystoupení a klasického severoindického tance kathak se předvede i romsko-bollywoodský/bollywoodsko-romský tanec. Chybět nebude ani módní přehlídka společnosti Taiza

22 hodin – klub P.M., Trojická 8, Praha 2

Výstava filmového bollywoodského plakátu

Světozor

Indická kuchyně

V prostorách kina Světozor po dobu konání festivalu.

Vstupné:

velký sál – 100 Kč
malý sál – 80 Kč
Bollywood party (p.m. klub): 150 Kč

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon