Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Již zítra první přímý přenos semifinálového kola hudební soutěže z Moskvy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Přímý přenos prvního semifinálového kola evropské mezinárodní hudební soutěže z Moskvy s účastí českých reprezentantů skupiny Gipsy.cz.

O postup do finále, které se koná 16. května, bude soupeřit osmnáct zemí. Vše rozhodnou i diváci České televize svými hlasy. Z moskevské Olympijské arény komentuje Jan Rejžek.

Česká televize se letos potřetí připojila k celosvětově oblíbené hudební soutěži Eurovision Song Contest 2009. Českou republiku bude reprezentovat skupina Gipsy.cz. ČT se rozhodla využít práva nominovat interpreta písně přímo a nevypisovat národní výběrové kolo. Na základě zkušeností z předchozích dvou ročníků byla vybrána skupina Gipsy.cz. Ta měla v minulých ročních výraznou podporu diváků. Podle sms hlasování diváků pak u nich vyhrála skladba Aven Romale.

Na letošním Eurosongu vystoupí Gipsy.cz v současné šestičlenné sestavě, kterou tvoří spolu s Radoslavem „Gipsy“ Bangou a Vojtou Lavičkou mladí talentovaní hudebníci, studenti či absolventi Konzervatoře Jaroslava Ježka. Za tři roky působení se stala kapela jedním z nejznámějších českých hudebních reprezentantů ve světě. Stála již na prestižních festivalových pódiích i v klubech v 15 zemích celého světa, od Glastonbury po Ljubljanu, od Lisabonu přes Kyjev až po Soul. V čele kapely stojí romský rapper, hudebník a zpěvák Radoslav „Gipsy“ Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let. Na housle hraje a zpívá spolutvůrce projektu Gipsy.cz Vojta Lavička. Kapela vyniká svým energickým koncertním projevem, který koření notnou dávkou osobitého humoru a sebeironie. „Naše publikum je vnímavé, dobrosrdečné a radostné bez rozdílu odkud pochází. Jsme rádi všude tam, kde je muzika a lidi, kteří muziku milují a vědí, že bez ní je život na draka…“ říkají Gipsy.cz.
Mezinárodní hudební soutěže Eurovision Song Contest 2009 v Moskvě se účastní 42 zemí, po několikaleté pauze i Slovensko.

Každá země vybere a přihlásí jednu soutěžní píseň, která soutěží spolu s ostatními o přízeň u přibližně 100 milionů diváků.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon