Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Každý by měl začít sám u sebe

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Možná se nad mým názorem zhrozíte, ale podle mě nejsou v plném slova smyslu lidská práva platná nikde. Občas mě zaráží chvástání politiků, jak jsme lidskou zemí. Lidská práva jsou zakotvena v naší ústavě, a tak jsme na tom lépe než v zemích, kde vládnou diktátoři. Přesto zde nejsou dodržována tak, abychom se mohli chlubit.
Co práva Romů. Lidé i úřady nad nimi ohrnují nosy a dokonce naši politici o nich občas prohlásí výrok, nad kterým zůstává rozum stát. Proslavený je tím pan ministr Čunek.


Netvrdím, že jsou Romové bezchybní. Jsou mezi nimi ti špatní, ale i ti dobří. Plno lidí tvrdí, že Romové okrádají stát. To je přece hloupost. Stačí se podívat, jak se v našem státě daří korupci, daňovým únikům, zpronevěrám.
Dalším příkladem mohou být homosexuálové. Je pravda, že v posledních letech se jejich situace zlepšila. Stále ale třeba nesmí vychovávat děti. Když si vezmu, kolik dětí zažilo domácí násilí… Nevidím důvod, proč by nemohly homosexuální páry vychovávat děti. Několik jich znám a všechno jsou to slušní lidé. Je tu ale argument, že jejich dítě by pak mohlo být také homosexuální. Nejsem sice psycholog, ale podle mě by se to mohlo stát, pokud by to dítě bylo izolované. Když bude chodit mezi ostatní lidi a do školy, tak uvidí i „normální“ páry a bude mít „na výběr“.


A co diskriminace žen. Přes vyspělost dnešní společnosti, kdy mizí názor, že žena je dobrá jen do kuchyně, na výchovu dětí, je její postavení stále horší než pozice muže. Žena dostává za stejnou práci zaplaceno méně než muž. V práci také bývá často obětí sexuálního obtěžování.


Někteří lidé by si mohli myslet, že s přihlédnutím k situaci v Africe je moje „fňukání“ bezdůvodné. Nechtěla jsem zlehčovat, že v jiných zemích nejsou lidská práva dodržována vůbec. Jen jsem chtěla poukázat, že ani u nás není dodržování lidských práv samozřejmostí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon