Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Klaus podporuje Bátoru, který kandidoval za Národní stranu

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Postoj prezidenta Václava Klause pro dnešní vydání deníku Právo,kde označil označil kauzu zaměstnání Ladislava Bátory na ministerstvu školství za “diktaturu politické korektnosti”, vyvolal již řadu reakcí.

Bátora měl být podle dřívějších informací tisku jmenován prvním náměstkem ministra Josefa Dobeše (VV). Poté, co se v médiích objevily informace, že v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, o jeho angažmá jednal Dobeš s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který tuto možnost odmítl. Bátora, kritik Evropské unie či multikulturalismu, je blízký lidem, kteří prezidenta obklopují, a sám Klause označuje za nedostižný vzor.

Klaus uvedl, že kauzu Bátora odstartovali novináři a část politiků. Podle něj ji vyvolal fenomén takzvané politicky korektní společnosti. “Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne ho lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání, i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou,” napsal prezident.

V článku dále uvedl, že Bátoru osobně nezná, ví však, že je to “hluboce konzervativní, autenticky pravicový” člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí, například proti Evropské unii. Právě to je však podle Klause v naprostém protikladu k názorům “stratégů politické korektnosti a těch, kteří chtějí být – za jakoukoli cenu – s Bruselem zadobře”.

Prezident uvedl, že na internetu našel Bátorovu autobiografii, v níž se autor ostře vymezuje kromě jiného proti evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu, a s řadou jeho názorů se ztotožnil.

“Trvám na tom, že je legitimní názory tohoto typu mít a že by bylo fér o nich vést seriózní dialog a nikoli provádět apriorní odsudek. Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké,” sdělil Právu Klaus.

Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu. Strana dlouhodobě vystupovala proti EU, přistěhovalcům a Romům. Jeden z jejích členů byl také loni odsouzen kvůli publikaci Konečné řešení otázky cikánské, která mimo jiné obsahuje myšlenku vystěhovat Romy do Indie.

Bátora se zároveň angažuje v konzervativní iniciativě D.O.S.T., která se například postavila proti výuce sexuální výchovy na školách.

Jeho případné působení na ministerstvu školství by naopak přivítali Mladí křesťanští demokraté, podle nich jde o “člověka, který se svými názory nikdy nebál postavit většinovému společenskému kurzu”.

O případném zaměstnání Bátory na ministerstvu školství minulý týden informovala média, ministr Dobeš o tom pak hovořil s premiérem Nečasem. “Nedovedu si představit, že by se člověk s minulostí pana Ladislava Bátory stal náměstkem na ministerstvu školství,” prohlásil Nečas. “Takovou věc jako předseda vlády odmítám.”

Prezident Klaus se v textu obhajujícím Bátoru navíc pustil i do teologa Tomáše Halíka. Ten ale odmítl Klausovy “teologické posudky komentovat”.

Prezident vedle dalšího napsal, že “mezi Koniášem a Halíkem vidí rozdíl pouhých tří století (a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém)”.

"Pan prezident je už nejen expertem na kinematografii a klimatologii, ale
nyní také na teologii a pravost víry. Jeho teologické posudky nehodlám
komentovat," sdělil ČTK v reakci na Klausovy výroky Halík. Dodal ale, že
Klausova "stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků,
jejichž krédo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace
D.O.S.T., je znepokojující".

Klaus podle Halíka podobné názory zastává už delší dobu, dříve by se ale prý
styděl tak otevřeně odkrýt karty a "k těmto kruhům krajní pravice se tak
jednoznačně přihlásit". "Signalizuje to dost smutný závěr jeho éry na Hradě,"
uvedl Halík.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon