Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Kolínské sdružení Prostor prosazuje vzdělávání Romů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Občanské sdružení Prostor, které provozuje síť sociálních služeb na Kolínsku a Kutnohorsku, se zaměřuje i na romskou komunitu. Podle ředitele sdružení Petra Steklého je hlavní podmínkou integrace Romů do majoritní společnosti vzdělání. Znamená to ale pracovat s celou rodinou, řekl Steklý ČTK.

Potvrzuje to i jeho kolegyně Denisa Berousková. “Snažíme se spolupracovat s rodinami na tom, aby děti více studovaly. Ukazujeme jim lepší vzory a snažíme se, aby rodiny posílaly děti do škol,” řekla. Například na Kolínsku nyní pokračuje po základní škole v dalším vzdělávání 28 mladých Romů, většinou v učebních oborech. Je to ale jen malá část romského etnika. V okrese jsou podle Berouskové jen čtyři romští vysokoškoláci.

Největším problémem romské komunity v Kolíně jsou podle Berouskové výpovědi z nájmů a exekuce. Řada lidí se ale do problému dostane spíše z neznalosti. “Umí sice číst a psát, ale nerozumí obsahu úředních dopisů,” uvedla. Sociální pracovníci se jim proto snaží radit. Docházejí za nimi domů nebo se s nimi setkávají v kontaktním centru.

Berousková pracuje jako sociální pracovnice čtvrtým rokem. Za nezbytnou podmínku své práce označila vzájemnou důvěru s klientem. Sama ji prý navazuje snadněji, protože je Romka. Spolupracovat ale musí obě strany, uvedla.

Prostor chce rozšířit sociální program i do Peček a Českého Brodu. Tamní Romové mají problém hlavně s drogami. Podle vedoucí terénních programů Karolíny Balcarové se s nimi ale musí pracovat jinak. “Ukazuje se, že je to na hodně hluboké zamyšlení a vymyšlení speciálního programu, pokud chceme dosáhnout výsledků srovnatelných třeba v práci s majoritní společností,” dodala.

Prostor provozuje na Kolínsku a Kutnohorsku pět sociálních služeb. Ke K-centru, terénním programům a primární prevenci přibylo díky evropské dotaci nízkoprahové centrum ve Zruči nad Sázavou a Kontaktní a edukační motivační program (KEMP) pomáhající uživatelům drog, Romům a sociálně vyloučeným osobám v Kolíně a okolí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon