Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Magazín Die Weltwoche Romy degradoval na nejtěžší kriminálníky

11. dubna 2012
Čtení na 1 minutu

Švýcarský magazín Die Weltwoche vyvolal svými články o sporném tématu kriminality východoevropských Romů ve Švýcarsku vlnu kritiky. Čelit musí i trestním oznámením kvůli rasismu, napsal portál welt.de. Poslední vydání časopisu s podtitulem Romové přicházejí: Loupežné výpravy do Švýcarska vyvolalo kontroverze i svým přebalem. Je na něm vyobrazen romský chlapec s pistolí, kterou míří rovnou na zájemce o koupi.

Sporné jsou celkem tři články. Hlavní z nich, nadepsaný Přijdou, kradou a jdou, připisuje východoevropským romským klanům "velký podíl" na "vzrůstající kriminální turistice". Romové podle redaktorů stojí také za narůstající pouliční prostitucí ve Švýcarsku. Časopis nicméně dodává, že přesná čísla v souvislosti s romskou kriminalitou neexistují, protože policie rozlišuje jen státní a ne etnickou příslušnost.

Die Weltwoche již čelí trestním oznámením nejen ve Švýcarsku, ale také v Rakousku a Neměcku. Nyní se případem chce zabývat i švýcarská federální komise proti rasismu. Kritici šéfredaktorovi Rogeru Köppelovi mimo jiné vytýkají, že "celé etnikum o asi osmi až 12 milionech lidí degradoval na nejtěžší kriminálníky".

Portál welt.de připomíná, že pro Die Weltwoche to v posledních týdnech není první kontroverzní vydání. Před nedávnem totiž vydal článek o "Řecích Švýcarska", ve kterém vyčítal "středomořský šlendrián" francouzsky hovořícím Romandům, jak se říká frankofonním obyvatelům západošvýcarských kantonů. V textu se uvádí, že pracují méně než ostatní Švýcaři, ale berou vyšší penze.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon