Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Marksová-Tominová: Proti DSSS v Přerově

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V sobotu jsem se zúčastnila shromáždění proti plánovanému pochodu extrémistů. Neonacisté chtěli pochodovat romskou vyloučenou lokalitou. Sešlo se jich ale málo a nikdo z obyvatel se nepřidal.

Neonacistů se nakonec sešlo asi 120 a svůj pochod sice realizovali, ale za naprostého nezájmu okolí. Zároveň se zástupci města Přerova postarali o masivní účast policie, která se jednoznačně postavila proti extremistům a pochod proběhl zcela neškodně. To ale není zdaleka jediná pozitivní věc, která se v Přerově odehrála.

Na protest proti pochodu zorganizovaly Člověk v tísni a Agentura pro sociální začleňování (spolu s několika dalšími organizacemi) v prostoru lokality Husova shromáždění s koncertem. Kromě několika kapel, které tam zcela zdarma vystoupily, podpořila akci svým vystoupením řada osobností, nejen z neziskových organizací, ale také z různých politických stran: paní poslankyně Chalánková (TOP 09), europoslanec Březina (KDU-ČSL), četl se dopis předsedy Strany zelených Lišky a podpořit Romy přijeli také arcibiskup Graubner a páter Lizna.

Účast lidí z širokého politického spektra na akci, která se jednoznačně staví proti extrémistům, považuji za naprosto zásadní. Pravda, v dnešní době není moc populární hovořit o politických stranách v pozitivním duchu. Jenomže v naší zemi stále ještě máme – a v budoucnosti blízké i daleké nepochybně mít budeme – systém parlamentní demokracie, který se bez politických stran neobejdeme, ať už se nám to líbí nebo ne. A tedy jejich role je a bude nezastupitelná. Nesmíme zapomínat, že i Hitler přišel v Německu k moci prostřednictvím voleb. Proto je nesmírně důležité, aby se proti jakýmkoli projevům extremismu postavily ruku v ruce všechny demokratické politické strany, bez ohledu na vzájemné animozity v jiných oblastech.

V Přerově se to celkem povedlo, i když nás tam mohlo být ještě víc. Chyběli mi zástupci vlády. Za vládní instituce se sice zúčastnil ředitel Agentury pro sociální začleňování Šimáček, nicméně já jsem postrádala osobní účast zmocněnkyně Šimůnkové. Ta se za celou dobu, co je ve funkci, žádné z podobných akcí dosud nezúčastnila. A to je obrovská chyba.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon