Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maršíček se ptá Topolánka na Národní gardu

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

PRAHA-V pondělí podal interpelaci na předsedu vlády Mirka Topolánka poslanec Zdeněk Maršíček (KSČM). Týká se vzniku tzv. Národní gardy,kterou založila ultrapravicová nacionalistická Národní strana. Tato politická strana patřila podle výroční zprávy BIS vroce 2006 k nejaktivnějším ultranacionalistickým subjektům naší politické scény.
Poslanec připomíná tiskovou konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu ze dne 6.listopadu 2007, kde na přímý dotaz premiér Topolá-nek sdělil,že se nejedná o neonacisty,a že o situaci má velmi detailní informace. Prezident ČR Václav Klaus tehdy jen dodal,že žádné Národní gardy do demokratické země našeho typu nepatří.

I ministr vnitra Ivan Langer následně upozornil,že považuje vznik polovojenské organizace Národní garda,kterou koncem října 2007 založila krajně pravicová Národní strana,za nepřijatelný. Maršíček v interpelaci zdůrazňuje:»Mám za to,že od ultrapravice přišel tímto založením polovojenského uskupení tzv. Národní gardy,po vzoru maďarských fašistů,jasný signál.. Jde sice dosud o okrajový spolek,,jehož členové pořádají ‘spanilé jízdy’do romských ghett a pod rozvinutými českými prapory tam jejich bezbranným vystrašeným obyvatelům kážou o nadvládě bílé rasy a o pořádku,ale vždyť už pouhým založením nějaké polovojenské organizace dávno překročili rámec zákona o politických stranách. Sice tvrdí,že jsou neozbrojeni,ale součástí jejich uniformy je nůž. Copak nůž není zbraň?Národní strana,která založila Národní gardu,je dnes považovaná za tzv. nacionalistickou,ale je součástí seskupení ultrapravicových neonacionalistických stran,kam patří i neonacistický Národní odpor,,«píše poslanec ve své interpelaci a připomíná,že Národní odpor je u nás postaven mimo zákon,Národní strana však nikoliv.»To uskupení dlouhodobě vystupuje xenofobně a agresivně zejména proti Romům,homosexuálům a cizincům,«pro Haló noviny řekl Maršíček.


A připomíná tři důvody vzniku Národní gardy,tak jak je uvádí Národní strana:neschopnost policie zajistit občanům klid,pořádek a bezpečí,dále rozhodnutí ministerstva obrany zrušit vojenské záchranné prapory,které byly nasazovány například při živelních pohromách, a strach z chování menšin a imigrantů. Maršíček současně Topolánka upozorňuje na to,že založení Národní gardy vysvětluje Národní strana na svých webových stránkách jako odpověď na »destrukci české policie a chování nepřizpůsobivých menšin a emigrantů,které současná demoliberální garnitura nadsadila nad řádné občany«.
Někomu se to může zdát šílené až neskutečné,připomíná v interpelaci poslanec Maršíček.»To si myslel i autor článku Měsíc extremistů v časopise Respekt Jan Brabec do chvíle, než se k rozhovoru sešel s mluvčím Národní gardy a ideologem Národní strany Pavlem Sedláčkem. Příjemný rozhovor byl veden do chvíle,než zazněla otázka na Romy.

Pavlu Sedláčkovi ztvrdly rysy a podrážděným hlasem deklamuje:‘Nás zajímá řešení cikánské otázky,pokud nebudou pracovat,půjdou,odkud přišli. Váščasopis se jich jen zastává. Vás obohacuje verbež:tisíce šlapek,zlodějů a násilníků. Vy si chcete jen honit triko na Národní gardě.’Mluvčí Sedláček dále říká temným výhrůžným hlasem.‘Jednou si popovídáme o tom, co já řekl a co vy jste napsali’.«


Komunistický poslanec v inter-pelaci zdůrazňuje,že představitelé Národní strany prohlašují,že Národní garda poskytuje svoje služby dle zákona č.240/2000 Sb.,o krizovém řízení (krizový zákon))-§5 Poskytování a přejímání humanitární pomoci. Národní garda tedy poskytuje právě služby a speciální práce a poskytuje je jako nezisková organizace a sdružení občanů. Upozorňuje,že na MV ČR jako sdružení občanů není Národní garda registrována na základě zákona č.83/1990 Sb.,o sdružování občanů,ve znění pozdějších předpisů (ne se vznikem 28.10.2007,na svém webu nemá nikde uvedeno IČO),připomíná Maršíček.
Žádá předsedu vlády o odpověď na následující otázky:
»1. Kdo je Národní garda a jaká je akční schopnost této polovojenské organizace,když nabídla své služby Národnímu památníku v Terezíně?
2. Jaké je v této souvislosti stanovisko vlády a co k dané situaci říká ministerstvo vnitra?«
Odpověď Mirka Topolánka na otázky poslance KSČM Zdeňka Maršíčka zveřejníme hned poté,co bude k dispozici.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon