Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Gejza Horváth v Desetiminutovce: Romové byli ve společnosti důležití, dnes hledají způsob jak přežívat

09. února 2017
Čtení na 1 minutu

Tentokrát jsme si do Desetiminutovky pozvali vzácného a výjimečného hosta. Jeho vyprávění o životě, ale i zamyšlení nad současnou situací Romů, bylo tak zajímavé, že jsme se rozhodli věnovat mu dva díly pořadu. Druhý díl naleznete níže pod textem.

Prozaik a muzikant Gejza Horváth se narodil v roce 1948 v Písečné (okres Šumperk). Vyrůstal v osadě Kolínovce u města Krompachy. Pochází z muzikantské rodiny, která jej k hudbě vedla od dětství, ve dvanácti letech hrával s nejznámějšími kapelami na Slovensku. Pracoval jako skladník a po absolvování vojenské služby odešel do Brna, kde začal opět hrát s romskou kapelou. To však k obživě rodiny nestačilo, a tak začal pracovat jako kopáč pro telekomunikace. Vyučoval hru na harmoniku v lidové škole umění, v Brně si otevřel obchůdek s hudebními nástroji.

Od roku 1980 se Gejza Horváth věnuje hudbě profesionálně, skládá vlastní písně a jako autor hudby spolupracuje s několika romskými soubory. Od konce 90. let pracuje také jako redaktor časopisu Romano Hangos. Přispívá do něj společensko-politickými komentáři i písňovými a vzpomínkovými texty, které zachycují život a tradice Romů žijících na Slovensku jeho dětství a mládí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon