Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Méně peněz na nová místa ohrozí na Mostecku rizikové skupiny

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Mostecký úřad práce (ÚP) dostane v letošním roce na aktivní politiku zaměstnanosti od státu 68 milionů korun, což je meziroční pokles o 43 procent z loňských 119 milionů korun. Některé projekty tak bude nutné pozastavit, pocítí to neziskové organizace, obce a zejména obtížně zaměstnatelné skupiny obyvatel, řekl dnes novinářům ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý.

“Méně peněz na podporu nových pracovních míst jsme měli jen před deseti lety. Rozpočet na rekvalifikační programy jsme například museli ponížit o 14 milionů na osm milionů korun. Nadále budeme podporovat rizikové skupiny obyvatel bez práce nad 50 let věku a mladé lidi do 25 let, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle než šest měsíců. Na ostatní, kteří mají ze zákona také nárok na podporu, se už nedostane,” uvedl Malý.

Končí tak podle něj podpora cílených programů zaměřených například na Romy či bezdomovce. “Umožnily zaměstnat i 50 Romů, kteří se v dubnu bohužel vrátí do evidence úřadu. Pokles prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti se dotkne stovek lidí právě z rizikových skupin. Téměř polovina nezaměstnaných na Mostecku má jen základní vzdělání, o podporu se hlásí stále více děti hned po ukončení základní školy,” doplnil.

Zhruba o polovinu klesne i podpora úřadu práce v rámci veřejně prospěšných prací. “Pokud starosta požaduje uzavření dohody o práci v obci pro šest lidí na rok, dostane tři a jen na půl roku. Snažíme se alespoň zachovat výši refundace mezd,” dodal Malý.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazuje od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci ledna dosáhla 20 procent, bez práce bylo 12.516 mužů a žen v produktivním věku.

S méně penězi na aktivní politiku zaměstnanosti letos musejí počítat všechny úřady práce.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon