Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mene Tekel: "Rasové vraždy nacistů a třídní vraždy komunistů jsou paralelní zla"

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V Praze dnes začal pátý ročník festivalu Mene Tekel. Zaměřit se chce na odraz totality v umění a vzdělávání. Potrvá do neděle a nabídne výstavy, koncerty, filmy, přednášky i projekty pro děti. Cílem akce je zlepšit vědomosti zejména mladé generace o novodobých dějinách a připomenout hrůzy komunistického režimu. Festival dnes zahájila vernisáž v Křížové chodbě Karolina a proslovy organizátorů z balkonu paláce Kinských na Staroměstském náměstí.

“Rasové vraždy nacistů a třídní vraždy komunistů jsou paralelní zla,” řekl ve své zahajovací řeči prezident Mezinárodní asociace bývalých politických vězňů a obětí komunismu Jure Knezović. Stejně jako se netoleruje nacismus a neonacismus, měl by se podle něj zakázat také komunismus.

“Úkolem nás, politických vězňů, je stále připomínat a burcovat své spoluobčany a především mládež, aby nebyla promarněna velká příležitost vytvořit spravedlivější a smysluplnější život,” řekla předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

V Křížové chodbě Karolina je možné si prohlédnout plastiky, obrazy a fotografie Jiřího Sozanského, který se ve své tvorbě vyslovuje proti násilí a ideologiím. Výstavní panely odhalí také více o osudu sochaře Jaroslava Šlezingera, vězně nacistického i komunistického režimu. Fotografie z legendární Hory křížů v Litvě připomínají symbolu odporu Litevců vůči sovětskému režimu. Výstava nabízí i další témata, otevřena bude denně od tohoto úterý do 5. března vždy od 10.00 do 18.00. Vstup je zdarma.

Kino Ponrepo uvede v rámci festivalu Mene Tekel vybrané polské a maďarské snímky. Například ve čtvrtek v 20:00 se promítne film Generál Nil od režiséra Ryszarda Bugajského z roku 2009. Jedná se o historický snímek o posledních letech dramatického života vůdce ústředí diverzních jednotek polské Zemské armády za druhé světové války. Program kina lze nalézt na webových stránkách Národního filmového archivu.
V cyklu koncertů Rockem proti totalitě vystoupí ve čtvrtek ve Vagonu česká punková kapela Visací zámek a v pátek na stejném místě olomoucká skupina AC/DC – Bon Scott Memorial Band.

Nevšední podívanou slibuje fiktivní obnova soudního procesu s politickou vězeňkyní a umělkyní Dagmar Šimkovou v sobotu ve 14:00 v porotní síni pražského Vrchního soudu. Postavu Šimkové ztvární herečka Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami Debora Štolbová. V ostatních rolích vystoupí studenti práv.

Šimková byla za rozšiřování letáků a poskytnutí úkrytu kamarádům v roce 1952 odsouzena k patnáctiletému vězení. Propuštěna byla v roce 1966, po srpnové okupaci roku 1968 emigrovala do Austrálie.

Program festivalu zakončí ekumenická bohoslužba v chrámu svatého Víta v neděli ve 14:00. Mši za popravené, umučené a zemřelé politické vězně povede pražský arcibiskup Dominik Duka s předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem.

Veškerý program festivalu lze nalézt na webových stránkách www.menetekel.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon