Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ministryně Stehlíková chce, aby sterilizaci žen řešil zákon

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Podle ministryně bez portfeje Džamily Stehlíkové (Strana zelených) je třeba přijmout zákon, který by lépe chránil ženy před nechtěnou sterilizací. Provádění tohoto lékařského zákroku, který znamená ukončení plodnosti, v současné době upravuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Stehlíková to dnes řekla novinářům během své dvoudenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Na nedobrovolnou sterilizaci si dosud stěžovaly desítky romských žen, Stehlíková bude jednat o jejich odškodnění.

“Byla bych pro, kdyby co nejdříve k zákonu o poskytování zdravotních služeb, což bude obdoba zákona o zdravotní péči, byla zapracována legislativní úprava o provádění sterilizací. V zákoně by bylo ošetřeno, že nejen informovaný souhlas je podmínkou, ale i další právní úpravy,” uvedla ministryně. Podle ní by pak nebylo možné provést sterilizaci, aniž by se splnila celá řada předpokladů.

Romské ženy požadují za nedobrovolnou sterilizaci finanční vyrovnání, odškodnění už dříve navrhoval i ombudsman Otakar Motejl, na kterého se se stížností do konce roku 2005 obrátilo asi osm desítek převážně romských žen. Jedna z nich, Helena Ferenčíková, letos v lednu jako první žena v Česku vysoudila za nechtěnou sterilizaci omluvu od Vítkovické nemocnice, která jí zmíněný lékařský zákrok udělala.

Případné odškodnění žen, které byly v minulosti údajně nedobrovolně sterilizovány, se podle Stehlíkové bude projednávat na radě vlády pro záležitosti romské komunity. Rada se podle ministryně sejde v květnu a bude analyzovat závěry komise, kterou kvůli problému sterilizace zřídilo ministerstvo zdravotnictví.

Ministryně dnes v Ostravě jednu z postižených žen navštívila. Helena Balogová, která dnes slaví 46. narozeniny, je pětinásobnou matkou a čtyřnásobnou babičkou. “Mám mladého chlapa, měl 19 let a já 28, když mi provedli sterilizaci. Za svobodna jsem měla čtyři děti, s mým mužem máme jedno společné dítě a chtěli jsme mít ještě další,” uvedla.

Zhruba za měsíc se chce Stehlíková do Ostravy vrátit a sejít se i s dalšími romskými ženami, které se podle svého tvrzení rovněž staly oběťmi nechtěné sterilizace. Stehlíková je chce pozvat na květnové jednání rady vlády pro záležitosti romské komunity, aby vyprávěly o svých zkušenostech.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon