Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Na odstranění vepřína v Letech by mohla přispět Evropská unie

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Na odstranění vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého nacistického sběrného tábora pro Romy, by mohla přispět Evropská unie. Podle ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové (SZ) počítají s evropskými penězi dva z chystaných návrhů řešení, které chce pracovní skupina předložit vládě.
„Jsou zde i nabídky, jakým způsobem se spolupodílet na řešení toho památníku, i ze strany nejen evropských zemí, ale i ze Spojených států,“ řekla dnes v Letech novinářům Stehlíková při pietním aktu za romské oběti nacismu.
Výbor pro odškodnění romského holocaustu navrhuje založení zvláštního finančního fondu, do něhož by na odstranění velkovýkrmny prasat přispěla vláda či evropské instituce. „Je to prozatím v jednání, ale nemyslím si, že vláda na fond v dohledné době přistoupí,“ řekl předseda výboru Čeněk Růžička. Dodal, že problémem nejsou jen peníze, ale k odstranění vepřína také chybí politická vůle. Podotkl, že 90 procent lidí nechce mít za souseda Roma a zbouráním výkrmny by si politici popudili voliče. „Já si myslím, že dobré vůle je víc, spíš chybí peníze,“ uvedl naopak místopředseda senátu Petr Pithart.
Pozůstalí po obětech už v odstranění vepřína téměř nedoufají. „Myslím si, že se tu nikdy nic dít nebude, protože vláda na to neuvolní peníze. Myslím si, že to zůstane tak, jak to je. Je to pro mě velké zklamání,“ řekl Jan Hauer, který měl v táboře matku a dvě sestry. Prvním krokem k řešení problému je ale podle Růžičky ofi ciální odhad ceny přesunutí či vykoupení vepřína. Cena za výkrmnu ještě nepadla. V minulosti se objevily informace o tom, že by odkoupení mohlo přijít až na miliardu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon