Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nejmodernější škole v Jihlavě hrozí zánik

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

Základní škola v Jarní ulici v Jihlavě musí bojovat o svoji existenci. Přestože je nejmodernější a stojí uprostřed stovek bytů, nemají o ni rodiče zájem. Většina žáků jsou totiž Romové. Škola tak má prázdné učebny a slučuje třídy.

ZŠ v Jarní ulici je nejnovější a také nejmoderněji vybavená jihlavská škola. Všude okolo rostou nové byty pro mladé rodiny s malými dětmi. Rodiče ale o školu nestojí, je totiž v místech, kam minulý režim umístil sociálně nepřizpůsobivé občany. Jedná se o čtvrť, která je z větší části obývaná občany rómské národnosti.

„Naše škola má nálepku, že jsme rómská škola, a to asi mohlo odradit,“ vysvětluje si tak nízký zájem občanů o ZŠ v Jarní ulici její ředitel Jaromír Karšulín. Škola musela sloučit dva ročníky. Děti jsou ve škole spokojené a mají kamarády bez rozdílu barvy pleti. „Oni už jsou dál než je samotná tolerance, oni už jsou na druhém stupni, a to je respekt,“ říká učitel přípravné třídy Patrik Priesol.

Moderní učebny, nejkvalitnější pomůcky, nová tělocvična, knihovna, to všechno teď slouží pouze sedmdesáti dětem. Na okolních školách se stovkami dětí si o takovém komfortu mohou nechat jenom zdát. Kvůli malému počtu žáků postupně přicházejí existenční problémy a o budoucnosti školy budou muset rozhodovat zastupitelé. Ředitel chce za existenci školy dál bojovat. Říká, že individuální systém výuky dává i slabším dětem velkou šanci uspět například na víceletých gymnáziích.

Radovan Daněk

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon