Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nezisková organizace Český západ pomáhá lidem ze sociálně vyloučených lokalit

16. dubna 2012
Čtení na 1 minutu

Nezisková organizace Český západ z Dobré Vody pomáhá lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Jedná se o sociální službu terénní programy, kterou organizace od září roku 2011 nabízí v rámci projektu „Místní a profesní rozvoj Českého západu“ celkem na devíti místech a to bezplatně.

Český západ poskytuje sociální služby v lokalitách Dobrá Voda, Nová Farma, Služetín, Mrázov, Prachomety, Pěkovice, Křepkovice, Poutnov, ale také v Teplé a Toužimi. „Od září roku 2011 bylo kontaktováno 130 lidí, s kterými sociální pracovníci řešili nejčastěji problematiku bydlení, zadluženosti, zaměstnávání, výchovy a výživy dětí či uspořádání rodinných vztahů. Nabízeli také poradenství a asistenci při jednání s úřady či zprostředkovávali zdravotní péči,“ představuje práci Českého západu terénní sociální pracovník Josef Slowík. „Častěji se na nás obracejí ženy. Od začátku projektu jsme dosud pracovali s 80 ženami a 50 muži a celkem jsme rozdali více než 500 ks informačních letáků. Po sedmi měsících trvání projektu vidíme, že obyvatele sociálně vyloučených lokalit je opravdu možné postupně zplnomocňovat k mnohem větší samostatnosti ve zvládání běžných životních situací," hodnotí přínos projektu Josef Slowík.

Terénní sociální pracovníci Českého západu nabízejí služby přímo v místech bydliště klientů nebo jsou k zastižení v pravidelných konzultačních hodinách v kancelářích na Nové Farmě, v Toužimi nebo Dobré Vodě. Do roku 2014 by službu mělo využít více než 250 klientů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon