Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Oběti nedobrovolné sterilizace se scházejí celonárodně

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

29. srpna 2007 došlo v romském komunitním centru na mosteckém sídlišti Chanov k historickému setkání. Členky spolku žen poškozených nedobrovolnou sterilizací z Ostravy se setkaly s oběťmi protiprávní sterilizace v Mostě, kde vybídly mostecké ženy k tomu, aby se sjednotily a přidaly se k boji proti tomuto bezpráví. Je to úplně poprvé, co se romské ženy ze severních Čech, které podávaly stížnost k ombudsmanovi, veřejnému ochránci práv, setkaly se stejně postiženými ženami z Moravy. Ostravské ženy s sebou přivezly putovní výstavu fotografií jako motivaci pro ženy v Mostě a inspiraci, jak by také mostecké ženy mohly upozornit na příkoří, které na nich bylo spácháno. Fotografie pro výstavu byly vytvořeny samotnými oběťmi protiprávní sterilizace. Díky této výstavě, ve které ženy zachytily své domovy, rodiny a také pocity, ženy již nevystupují jen jako anonymní oběti bezpráví, ale získávají lidskou tvář.
Výstava již byla umístěna v Radě Evropy ve Štrasburku (v průběhu setkání MG – S – ROM) a její vernisáže se zúčastnily také dvě z obětí neoprávněné sterilizace, které hovořily o tom, jak bojují proti tomuto bezpráví. Fotografie byly rovněž v posledním roce vystaveny v Muzeu romské kultury v Brně, v Kanceláři veřejného ochránce práv, v prostorách Knihovny města Ostravy a v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.


Během posledního roku vybízely tři výbory OSN zabývající se lidskými právy Českou vládu, aby neodkladně začala řešit problém protiprávních sterilizací romských žen. Jedná se o Výbor pro odstranění všech forem diskriminace proti ženám (CEDAW), Výbor pro odstranění všech forem rasové diskriminace (CERD) a Výbor pro lidská práva – při vyhodnocování Druhé periodické zprávy České republiky na Mezinárodním paktu o občanských a politických právech (ICCPR). Při vyhodnocování se tyto instituce opíraly o zjištění veřejného ochránce práv v roce 2005, stejně jako o výpovědi obětí a jejich zástupců. Instituce urgují českou vládu k tomu, aby se omluvila obětem, zajistila pro ně odškodnění a začala stíhat viníky těchto nezákonných praktik Výbor CERD ve svém doporučení také zdůraznil, že všechny oběti protiprávní sterilizace by měly být kompenzovány stejnou měrou bez ohledu na to, kdy podstoupily tento zákrok, a bez ohledu na situaci a režim, který v té době v zemi panoval.


Ani přes sílící mezinárodní tlak nezaujala ještě česká vláda oficiální stanovisko k tomuto problému. Od sklonku roku 2005 se poradní orgány české vlády několikrát pokusily předložit vládě doporučení jak situaci řešit, zatím však bezvýsledně. Rada Vlády ČR pro lidská práva ještě nezaujala stanovisko v této věci, Rada Vlády ČR pro záležitosti menšin schválila předložit doporučení vládě, vytvořená pracovní skupinou, již v únoru tohoto roku. Současná ministryně vlády pro oblast lidských práv ještě nezaslala tato doporučení vládě a navíc v poslední době vyjádřila v médiích názor, že nesouhlasí s kompenzací obětí protiprávní sterilizace. Ženy, které ještě do dnešního dne trpí následky neoprávněného sterilizačního zákroku, si jsou velmi dobře vědomy toho, že klíčový boj za jejich práva se musí odehrávat ne v Ženevě nebo New Yorku, ale v České republice. Ženy z Ostravy mají naštěstí za sebou podporu občanského sdružení Vzájemného soužití, které při nich stojí již od počátku jejich boje. Takovouto podporu by obětem protiprávní sterilizace měly zajistit všechny romské organizace po celé republice a dodat jim odvahu nahlas promluvit. Organizace by měly společně s oběťmi vyvíjet tlak na Parlament ČR, aby se zachoval v této věci spravedlivě.


V posledních čtyřiceti letech se nedobrovolná sterilizace minorit odehrávala po celém světě. Ve Švédsku a Norsku nedávno uznali existenci těchto praktik v minulosti a vyřešili problematiku kompenzace obětí. V tamním parlamentu odsouhlasili zákon zaměřený proti těmto nezákonným praktikám, které jsou neakceptovatelné v demokratických zemích.


Česká republika by v sobě měla nalézt odvahu k tomu aby poslechla svého vlastního veřejného ochránce práv a světově uznané lidskoprávní orgány. Česká vláda by se měla držet jejich doporučení a napravit křivdy, které byly na obětech spáchány. Tak by se Česká republika přiřadila k hrstce zemí na světě, které jsou vyspělé nejen ekonomicky, ale také v mnohem širším a důležitějším smyslu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon